Sildaru konkurent lõpetas enne olümpiamänge karjääri

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaya Turski Sotši olümpiamängudel
Kaya Turski Sotši olümpiamängudel Foto: JONATHAN HAYWARD/The Canadian Press/PA Images

Kelly Sildaru konkurent, kanadalannast freestyle-suusataja Kaya Turski teatas teisipäeval, et lõpetab karjääri. X-mängude pargisõidu viiekordne kuldmedalist kinnitas CBC Spordile, et on aeg end lõplikult vigastustest terveks ravida ning püüelda järgmiste unistuste poole.

Turski oli esimene free-style suusataja, kes tegi naiste konkurentsis switch 1080 triki. Oma karjääri jooksul on ta käinud vähemalt 12 operatsioonil (neist kaks korda põlvesidemetega) ning viimasest, Sotši olümpiamängudel saadud traumast paranes ta juba kolm aastat.

Pool aastat enne olümpiamänge nihestas Turski oma põlvesidemeid ning pidanuks minema pikaajalisele taastusravile. Olümpiat silmas pidades tegi ta lühema ravikuuri, naasis tagasi võistlustulle ning võitis enne Sotši võistlust X-mängud. Vahetult enne olümpiamänge nikastas Turski aga uuesti oma põlve ning ei pööranud sellele tähelepanu enne kui oli liiga hilja - ta kukkus väga rängalt.

«Olin harjunud võitma, olin kogu aeg tipus ja järsku – pauh! Õppisin uuesti käima ning pidin mõistma, kuidas endaga hakkama saada. Tagasitulek oli mulle ilmselgelt väga raske. Ma ei usaldanud enam ennast, kuidas oleksin pidanud siis suuskadel veel hakkama saama? Lõpuks leidsin elu väljaspool suusatamist ning läksin ülikooli,» rääkis ta intervjuus.

Turski tagasitulekuvõistlus Oslo X-mängudel niivõrd ei õnnestunud (pargisõidus 77 punktiga viies koht- toim) ning Oslos tunnistas ta Eesti meediaväljaannetele, et ei kujuta ette, kaua ta karjääri jätkab. Pärast puhkusereisi Balile jõudis ta järeldusele: nüüd tuleb end terveks ravida ning suusatamist tuleb edaspidi nautida võistlusväliselt.

«Nii paljud on mult küsinud: «Kuidas sa saad vahetult enne olümpiat alla anda? Sinus on veel nii palju! Kuidas sa saad lihtsalt minema jalutada?» Lihtne (aga mitte nii lihtne) vastus on: Ma ei jaluta minema. Lihtsalt on läinud liiga kaua aega, et ma mõistaksin, mida minu hing ja füüsiline keha on vajanud,» kirjutas ta avameelses kirjas CBC-le. «Usun tõeliselt, et see on minu jaoks õige tegu. Ma ei kahetse. Ma olen väga õnnelik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles