Rahvahääletus röövis Innsbruckilt lootuse olümpiamänge korraldada

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Innsbruckist ei saa kolmandat korda olümpialinna.
Innsbruckist ei saa kolmandat korda olümpialinna. Foto: DOMINIC EBENBICHLER/REUTERS/Scanpix

Innsbruck ei plaani enam kandideerida 2026. aasta taliolümpiamängude korraldajalinnaks, sest nende lubadus korraldada soodsad ja säästlikud mängud ei veennud kohalikke elanikke. Tirooli provintsis korraldatud rahvahääletusel oli mängude vastu 53,35 protsenti hääletajatest.

Innsbruckis endas pidas mängude korraldamist halvaks ideeks koguni 67,41 protsenti hääle andnutest. «Olin  ja olen siiani veendunud, et meie pakkumine olnuks hea võimalus nii olümpialiikumisele kui ka Tirooli piirkonnale,» sõnas kohalik kuberner Günther Platter. Juunis avaldatud uurimuse järgi võinuks Innsbruck mängude korraldamisel hakkama saada 1,175 miljardi euroga.

Eeskätt oleks välditud uute püsivate baaside ehitamist, sest olümpia oleks saanud lähipiirkonnas laiali laotada – mäesuusavõistlused leidnuks aset Sankt Antonis, laskesuusatamine Hochfilzenis, kahevõistlus Seefeldis, jäähokilahingud Itaalias Bolzanis ja kiiruisutamine Saksamaal Inzellis. Lisaks nägi plaan ette, et olümpiaküla ei ehitata, vaid sportlased peatuvad oma võistluspaikade lähistel.

Kui Innsbruck oli selgelt olümpia vastu, siis Sankt Antonis (85,12 %), Hochfilzenis (80,71%) ja Seefeldis (65,40%) pooldati olümpiat. Kokkuvõttes jäi sellest siiski väheks. Innsbruckis peeti talimängud 1964. ja uuesti 1976. aastal, kuid pärast seda on kohalikud juba varemgi kaks korda olümpia korraldamise plaani maha hääletanud – seda nii 1993. kui ka 1997. aastal.

Austerlased ei ole olümpia suhtes positiivselt meelestatud, sest 2013. aastal pidi mängude taotlamisest loobuma Viin. Neile pakuti 2028. aasta suvemänge, kuid idee vastu oli üle 70 protsendi kohalikest elanikest.

2026. aasta olümpiamängudeks saab hakata ametlikult kandidatuure esitama uuel aastal. Olümpialinn valitakse välja 2019. aasta juulis. Seni on Euroopas huvi üles näidanud Sion ja Lillehammer, Põhja-Ameerikas aga Calgary ja Salt Lake City. Kolm viimatinimetatut on ka varem olümpiamänge võõrustanud – Lillehammer 1994., Calgary 1988. ja Salt Lake City 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles