Jelena Välbe viskus raevukalt Venemaa suusatajate kaitsele (3)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe.
Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe. Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Scanpix

Venemaa suusaliidu president Jelena Välbe kasutas Soome ajalehele Ilta-Sanomat antud intervjuus Venemaa suusatajatele määratud karistusi kommenteerides reljeefseid kujundeid.

Kolmapäeval teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), et seoses dopingurikkumisega tühistatakse Sotši olümpial 50 km sõidus kuldmedali võitnud Aleksandr Legkovi tulemus. Lisaks määrati sportlasele eluaegne olümpiamängudel osalemise keeld.

«Me ei aktsepteeri ROKi otsust mitte mingil juhul. See on läbinisti ebaõiglane,» teatas Välbe. «Terve Venemaa spordiüldsus on šokis. See ei puuduta ainult suusatajaid, vaid pitsitatakse ka meie bobisõitjaid ja teisi Sotšis võistelnud sportlasi.»

Välbe väitel pole ROKi otsus sportlik, vaid poliitiline. «Kui vaadata, kuidas maailmas üldiselt Venemaasse suhtutakse, on ilmselge, et tegu on poliitilise ajujahiga. Ameerika Ühendriikide juhid valitsevad tervet maailma, sealhulgas sporti.»

Endise tippsuusataja ja praeguse Venemaa alaliidu presidendi hinnangul on juhtunus süüdi üks mees - endine Moskva antidopingulabori juht Grigori Rodtšenkov. Tegu on USA-sse põgenenud ja Venemaa riikliku dopinguprogrammi paljastanud teadlasega. Venemaal on kuulutanud Rodtšenkovi tagaotsitavaks ning USA-s elab ta föderaalse järelvalve all salajases kohas.

Venemaa suusatajad on Välbe sõnul alaliiduga ühes paadis. «Suusatajad ütlevad meile, et ei tohi alla anda. Kõik saavad aru, et mingit dopingu tarvitamist polnud. See on vale, mis toetub ühe inimese jutule. Rodtšenkov süüdistab tervet riiki asjas, mida ei juhtunud.»

Välbe kinnitas juba kolmapäeval ilmnenud tõika, et Legkov ja samuti karituse saanud Jevgeni Belov kaebavad ROKi otsuse edasi Rahvusvahelisse Spordikohtusse (CAS). Legkov ja Belov harjutavad jätkuvalt Venemaa koondise juures ning praeguse seisuga kavatseb Venemaa suusaliit läkitada nad ka Ruka MK-etapile. Kuna ROKi karistus puudutab ainult olümpiamänge, saaksid nad seal praeguse seisuga startida, kuid Rahvusvaheline Suusaliit (FIS) võib lähinädalate jooksul määrata omapoolse karistuse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles