Nurmsalu: Kristjan Ilves on kõva mees, et sama kaugele hüppab kui langevarjurid

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Ilves oli Rukal lendamas kõrgemalt kui iial varem, ent pisiviga rikkus ideaalse päeva.
Kristjan Ilves oli Rukal lendamas kõrgemalt kui iial varem, ent pisiviga rikkus ideaalse päeva. Foto: Newspix24/SIPA/Scanpix

Tippsportlase karjääriga lõpu teinud, kuid suusahüpetes ja kahevõistluses toimuval jätkuvalt silma peal hoidev Kaarel Nurmsalu lausus, et hüppemaailmas on jätkuvalt probleemiks see, kuidas suurriikide koondised julmalt hüppekombinesoonidele kehtivaid reegleid väänavad. Tema sõnul on seda märkimisväärsem, et eestlased suudavad niisugustes tingimustes korralikke tulemusi näidata.

«Wisla MK-etapi paari hüpet nägin ja noh, näiteks [Ryoyu] Kobayashi kombel ei olnud reeglitega küll mingit pistmist,» nentis Nurmsalu. Päris ükskõiksed kohtunikud siiski ei ole – Wisla etapil diskvalifitseeriti näiteks noor sloveen Timi Zajc, meeskonnavõistluses võeti aga maha koguni kaks soomlast, Andreas Alamommo ja Ville Larinto.

«See, kui tippkoondistest mõni mees maha võetakse, on muidugi hea. Aga ma ootaksin isegi, et olümpial tehtaks sama näiteks mõne sakslasega. See oleks pauk! Praegu tunnen meie meestele kaasa. Ja Kristjan Ilves peab olema ikka väga kõva mees, kui hüppab reeglitepärase kombega sama kaugele kui teised mehed langevarjudega!» kiitis Nurmsalu Eesti kahevõistlejat, kes tegi Ruka MK-etapil terve nädalavahetuse jooksul stabiilselt esikümne tasemel võistlushüppeid.

MK-sarjas jõudis nädalavahetusel sarnaselt Ilvesele elu parima tulemuseni ka suusahüppaja Martti Nõmme, kes pääses põhivõistlusele ja sai seal 39. koha. Lisaks talle on esimestel MK-etappidel kaasa teinud Artti Aigro ja Kevin Maltsev. Ehkki talve hakul on liikunud kõlakaid, nagu hakkaks Nurmsalu meie suusahüppajaid treenima, on ta enda sõnul praegu pigem passiivse nõustaja rollis.

«Käisin suvel ühe korra ja pidasin poistele tunnikese monoloogi. Pakkusin neile ka ideid varustuse poole pealt, kombe lõikeid ja muud sellist. Lisaküsimusi pole seni olnud,» sõnas Nurmsalu. «Aga tippsportlast ei saa ega tohigi ise kõrvalt torkida. Sellega saab ainult nõrga tippsportlase pea segi ajada. Tugev saadab su pikalt või tuleb ja küsib ise,» märkis ta tabavalt.

Küll aga suhtleb ta enda sõnul iganädalaselt kahevõistluse ja suusahüpete alaliidu juhi Rauno Loidiga. «Ta võttis ise ühendust ja küsis paari asja kohta nõu. Mulle meeldib see, mida ta teeb, seetõttu nüüd asju arutamegi. Aga treeningu mõttes pole ma kedagi õpetama läinud.»

Eesti suusahüppekoondise peatreener Hillar Hein jäi Nõmme tulemusega Rukal mõistagi rahule, kuid usub, et tegu on alles algusega. «Kindlasti on Martti sammu edasi teinud. Tal polnud suvel haigusi ega traumasid ja ta sai sajaprotsendiliselt hooaja ettevalmistusele pühenduda. Mullu käis ta näiteks suve alguses paar kuud tööl, jäi kehalise ettevalmistusega seetõttu hiljaks ja sealt algasid kõik muud probleemid,» meenutas Hein.

Tema sõnul ei ole Ruka 39. koht kindlasti Nõmme lagi, eesmärk on jõuda 30 sekka ehk punktidele. «Venemaal Nižni Tagilis peetava etapi jätab Martti vahele, treeningkava on selline – MK-etapid on igal nädalal, kogu aeg pole mõtet võistelda. Lumi võiks muidugi alati varem tulla ja mäed paremad olla, aga muus osas on meil kõik hästi,» sõnas Hein.

Ja lõpetuseks rõhutas Hein veel eraldi: «Hoidke Artti Aigrol silma peal! Wislas ta küll põhivõistlusele ei pääsenud, aga potentsiaal on tal kõva,» kiitis Hein. Rukal sai ühe kahest eestlastele ette nähtud kohast endale 17-aastane Kevin Maltsev, kahe nädala pärast Titisee-Neustadtis võistleb koos Nõmmega taas 18-aastane Aigro. «Püüame kõikidele poistele MK-sarjas võimaluse anda,» sõnas Hein.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles