Venelased asusid vasturünnakule: Rodtšenkov sai sportlaste proovitulemusi manipuleerida isegi USAs redutades

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene eksperdid väidavad, et rahvusvahelised eskperdid ja testid eksivad ning dopinguproovide pudelid on täiesti muukimiskindlad.
Vene eksperdid väidavad, et rahvusvahelised eskperdid ja testid eksivad ning dopinguproovide pudelid on täiesti muukimiskindlad. Foto: FRANCK FIFE/AFP/Scanpix

Kas Venemaal oli riiklikult toetatud dopinguprogramm? Venemaa Antidopinguagentuuri endine juht Grigori Rodtšenkov ütleb, et oli, ametivõimud ajavad aga vastu. Venemaal dopingukriisi analüüsiks kokku kutsutud komitee asus taas Rodtšenkovi ründama väites, et mees andis ise sportlastele dopingut ning ajas enda naha päästmiseks kõik Vene riigi kaela.

Põhjus, miks venelased vihast vahutavad, on lihtne. Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) distsiplinaarkomisjon on järjest tühistanud nende sportlaste Sotši talimängude tulemusi ning võtnud ära medaleid. Eile avaldati 50 kilomeetri murdmaasõidus kullast ilma jäänud Aleksandr Legkovi asjas pikem selgitus. Suurt rolli mängib seal ka Rodtšenkovi poolt erapooletutele uurijatele üle antud tõendusmaterjal, kui mees USAs olulise tunnistajana kaitse alla võeti.

Venelased üritavad igast küljest näidata, et Rodtšenkov pole usaldusväärne allikas. Venemaa uurimiskomitee kõneisik Svetlana Peterenko rõhutas TASSile, et Moskva antidopingulabori arvutisüsteemidest avastati juba enne 2014. aastat ohtlik tagauks ning nad kahtlustavad, et süsteemi nõrkusi tundnud Rodtšenkov võis kuni 2016. aasta juunikuuni seal sportlaste andmetega manipuleerida ja võltstõendeid paigutada. Väidetavalt oli Rahvusvaheline Antidopinguagentuur WADA tagauksest teadlik ning andnud venelasele käsu see kõrvaldada, mida too aga ei teinud. «Nende manipulatsioonide tõendeid võib WADAle ja ROKile esitada,» lubas Peterenko.

Komitee kõneisik lisas, et nemad suhtlesid enam kui 700 sportlase, treeneri, arsti ja muude sporditöötajatega, kes kõik eitasid kategooriliselt, et Venemaal eksisteeris riiklik dopinguprogramm. «Selgus sootuks vastupidi, et Rodtšenkov isiklikult andis sportlastele ja treeneritele ravimeid teadmata nende tegelikku võimekust. Hävitades sportlaste dopinguproove ja süüdistades Venemaad riiklikus dopinguprogrammis varjas ta oma kriminaalset tegevust antidopinguagentuuris.»

Sisuliselt rääkis ROKi distsiplinaarkomisjoni otsus aiast, Peterenko aga aiaaugust. Kui venelanna ründas oma väljaütlemistega otseselt Rodtšenkovi, siis ROKi väide oli, et mehe antud tõendid koos McLareni raporti ja järgnenud uurimistega on kokku ümberlükkamatu tõend valemängust.

Tõsi, ühe löögi andis Peterenko oma sõnumis ka McLareni raportile. Vene ekspertide uuringud näitavat, et raportis kirjeldatud moel ei ole tegelikult võimalik dopinguproovide pudeleid avada ning nende sisu välja vahetada, nagu väidavad sõltumatud rahvusvahelised testid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles