Venemaa plaanib alternatiivseid olümpiamänge (9)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Žukov riigiduuma ees.
Aleksander Žukov riigiduuma ees. Foto: Marat Abulkhatin/TASS/Scanpix

Venemaa sportlased, kes ei soovi Pyeongchangi olümpiamängudel osaleda, kuna peaksid seda tegema neutraalsete atleetidena ja olümpialipu all, võivad kodus pidada omaette mänge. Taolise idee käis välja Venemaa Olümpiakomitee (VOK) president Aleksander Žukov, kirjutab Tass.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee otsustas sel nädalal, et Sotši olümpiamängudel korraldatud dopinguskandaali tõttu peatatakse VOKi liikmelisus, kuid idanaabri sportlastele pakutakse võimalust tänavutalvistel Pyeongchangi mängudel võistelda olümpialipu all. Neile sportlastele, kes võistlemisest keelduvad, tuleks Venemaal korraldada omad mõõduvõtud, rääkis Žukov.

«Me peaksime ilmselt korraldama alternatiivsed võistlused ja peaksime igati pakkuma toetust sportlastele, kes otsustavad olümpiamängudele mitte minna,» sõnas Žukov Vene riigiduuma ees kõneledes. «Aga samas peame toetama ka kõiki neid, kes otsustavad 2018. aasta olümpiamängudel võistelda neutraalse sportlastena. Me peame kõik mõistma, et see on vastutustundlik käitumine. Oleks täiesti väär, kui me neile tuge ei pakuks.»

Žukovi sõnul oli otsus karistada kollektiivselt tervet Venemaa olümpialiikumist erakordselt ebaaus – seda eriti noorsportlaste suhtes, kes alustasid oma karjääri pärast Sotši skandaali ilmsikstulekut. Tõsi, venelase kõnepruugis oli see ajamäärus tähistatud kui endise Venemaa Antidopinguagentuuri juhi ja skandaali vilepuhuja Grigori Rodtšenkovi välismaale putkamine.

«Vene sportlased on nüüd lõhkise küna ees. Üheltpoolt peavad nad tegema väga keerulise otsuse, kas minna olümpiale ja võtta sellest osa. Nad teavad, mis neid ees ootab ning millise suhtumisega neid välismaa meedia ja teised sportlased vastu võtavad,» sõnas Žukov. «Teisalt ei tohi me neile peale suruda oma arvamust, kas nad peaksid minema olümpiale või jääma paigale, sest see on iga inimese enda otsus – kuigi mitte kerge.» Olümpiakomitee president rõhutas, et mitte ühtegi sportlast, kes siiski Lõuna-Koreasse sõidab, et tohi süüdistada ebapatriotismis.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles