Norralased Šmigun-Vähist: harilikult tähendaks positiivne proov diskvalifitseerimist (4)

Viljar Voog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norralased jälgisid Kristina Šmigun-Vähi juhtumit huviga, sest eestlanna karistamise järel oleks Marti Björgen saanud juurde ühe olümpiakulla.
Norralased jälgisid Kristina Šmigun-Vähi juhtumit huviga, sest eestlanna karistamise järel oleks Marti Björgen saanud juurde ühe olümpiakulla. Foto: Raigo Pajula

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) täna avaldatud uudis, et Torino olümpiamängudel võetud 489 dopinguproovi järeltestimine ei lõppenud ühegi positiivse juhtumiga on kõnepinda saanud ka mujal maailmas. Mitmes uudisteportaalis kirjutatakse teemast just läbi Kristina Šmigun-Vähi kaasuse.

Inside the Games avaldas Torino proovidest rääkides uudise pealkirjaga «Eesti murdmasuusataja näib pääsevat puhtalt, sest ROK teatas, et 2006 Torino kordusanalüüsides ei olnud ühtegi positiivset tulemust».

Artiklis parafraseeritakse Šmigun-Vähi 2014. aastal tehtud avaldust tema dopinguproovist leitud kahtlaste molekulide kohta ning mainitakse, et mullu oktoobris ringlaseid kuulujutud nagu oleks eestlannat ees oodanud istung spordiarbitraažis. Muide, sellesama portaali reporter tõstatas meie sportlase küsimuse ka möödunud nädalal toimunud ROKi ametlikul pressikonverentsil.

Venemaa portaal Sport-Express jääb oma uudises napisõnaliseks tsiteerides uudises Inside the Gamesi. Lisaks väidetakse, et positiivseks osutusid nii Eesti sportlase A kui ka B proov.

Norra TV2 tsiteerib oma uudises esmalt ROKi kodulehel ilmunud lakoonilist teadet, et Torino mängude proovidega seonduvad uuringud on ametlikult lõppenud. Edasi meenutatakse, et 2013. aasta novembris tunnistas neile Eesti Olümpiakomitee (EOK), et Šmigun-Vähi dopinguproovi kordusanalüüs on osutunud positiivseks. Tegu on ilmselt inimliku eksitusega, sest EOKsse jõudis vastav info detsembris ning avalikkus sai sellest teada alles veebruaris 2014 läbi Vene meedia.

TV2 uudises rõhutatakse, et nende andmetel olid positiivsed nii eestlanna A kui ka B proov ning mainitakse samuti ära väidetavalt möödunud aastal toimunud kohtuistung. «Tõenäoliselt saatis Šmigun-Vähi ja tema advokaadimeeskonna väiteid edu,» seisab artiklis. «Harilikult kaasneks positiivse prooviga diskvalifitseerimine,» lisatakse.

Ära on toodud ka tšehhitar Katarina Neumannova, kes sai Šmigun-Vähi järel suusavahetusega sõidus teise koha, mitme aasta tagused sõnad: «Ma ei uskunud kunagi Šmigun-Vähi suguseid sportlasi. Pidin keskenduma iseendale ja mitte sellele, mida tegid teised, aga Šmigun-Vähi ja mõned teised sportlased … Ma ei suutnud seda uskuda.»

Norra ajalehe VG spordiveebis on eestlanna saatus suisa esiuudis. Millestki uuest artikkel aga ei pajata - mainitakse vaid, et pole imestada, kui inimesed on Torino OMi juba unustanud, kuna mängud osutusid norralastele väga ebaedukaks.

Kaks kulda teeninud norralased paiknesid medalitabelis 13. real, Eesti oli tänu Šmigun-Vähi ja Andrus Veerpalu võitudele 12.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles