Kowalczyk õrritas Froome'i juhtumi abil taas norralastest astmaatikuid

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justyna Kowalczyk.
Justyna Kowalczyk. Foto: LEE JIN-MAN/Scanpix

Poola suusatäht Justyna Kowalczyk kasutas Chris Froome’i ümber puhkenud dopinguskandaali võimalusena rünnata kaudselt taas norralastest konkurente, keda ta on varemgi sageli torkinud.

Kolmapäevane uudis, et Froome’ilt võetud dopinguproov sisaldas ülemäärases koguses astmarohtu salbutamooli, tuletas poolatarile tõenäoliselt meelde, et ka Norra suusatajad on aastaid astmaravimeid tarvitanud. Kowalczyku iroonia on olnud suunatud ennekõike Marit Björgeni aadressile. «Astmarohtude tarvitajad ei peaks murdmaasuusatamises üldse rajale pääsema,» arvas Kowalczyk mullu.

Froome’i kohta oli tal aga öelda järgmist: «Jälle üks vastupidavusala sportlane, kes on oma võimete kasvatamiseks kasutanud astmaravimit.»

Uuringud on näidanud, et vastupidavusalade harrastajate seas esinebki astmat ja muid hingamisprobleeme sagedamini kui tavainimestel. Rakutasandil erineb murdmaasuusatajatel diagnoositud astma sellest, mida põevad tavainimesed. Põhjuseks peetakse hulgaliselt kuiva ja külma õhu sissehingamist, mis kahjustab bronhe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles