52 päeva olümpiani, Põhja-Koreast ei kippu ega kõppu

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik täitsid küll olümpianormi, aga praeguse seisuga nad olümpiamängudele ei sõida
Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik täitsid küll olümpianormi, aga praeguse seisuga nad olümpiamängudele ei sõida Foto: MICHAEL DALDER/REUTERS

Kui Põhja-Korea spordijuhtide südamel oli enne PyeongChangi olümpiamänge suur mure, et olümpiakoondisesse ei kuulugi ühtegi sportlast, siis iluuisutajad Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik täitsid normi ära. Mure on aga selles, et iluuisutajad ei kinnitanud oma osalust ning Põhja-Koreal polegi justkui enam sportlasi, kellega võistelda. 

Hoolimata üha karmistuvatest rahvusvahelistest sanktsioonidest on Põhja-Korea jätkamas oma tuumaprogrammiga ning riigi ametlike infokanalite väitel on neil võimekus rünnata tuumalõhkepeaga varustatud mandritevahelise raketiga ka USAd. 

Kuna taliolümpiamängud toimuvad kõigest 80 kilomeetri kaugusel riikidevahelisest piirist, on Lõuna-Korea esindajad ärevad, kuid kinnitavad, et olümpia toimub rahus. Samuti on ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) ainus põhjakorealasest liige Chang Ung ROKi telekanalile antud intervjuus lubanud, et Korea poolsaarel valitsevad poliitilised pinged olümpiamänge ohtu ei sea.

Lõuna-Korea välisministri asetäitja Cho Hyun rääkis hiljuti ÜRO Julgeolekunõukogus peetud kõnes, et naabrid võiksid taliolümpia ajal läbi saada ning hea dialoogi nimel võiks Põhja-Korea siiski 9.-25. veebruarini olümpiamängudel osaleda. 

Julgeolekunõukogus viibis ka Põhja-Korea ajutine esindaja ÜRO juures, Ja Song-nam, kes Cho Hyuni avaldusele ei vastanud. Küll aga tegi Ja Julgeolekunõukogus harvaesineva pöördumises, milles kirjeldas USA kardab riigi tuumaprogrammi arenguid ja poeb enese kindlustamiseks Julgeolekunõukogu eriistungite taha. Ja lisas, et Põhja-Korea ei kujuta endast mingit ohtu kuniks teised riigid ei ürita sekkuda selle siseasjadesse.

ROK tuleb appi?

Kuidas aga Põhja-Korea ilma ametlike sportlasteta olümpiamängudel võistelda saaks, jääb selgusetuks. Nimelt täitsid küll iluuisutajad  Ryom Tae-Ok ja Kim Ju-Sik Oberstdorfis peetud kvalifikatsioonivõistlusel olümpianormi, kuid riigi esindajad jätsid nende osalemise olümpiamängudel kinnitamata ning praeguse seisuga pole Põhja-Koread esindamas olümpial ühtegi sportlast. 

Inside The Gamesi järelpärimisele vastasid korraldajad, et ROK suhtleb Põhja-Korea esindajatega aktiivselt.

«Kuigi me ei suhtle otseselt Põhja-Koreaga, teevad ROK ja sellega seotud asutused erinevaid jõupingutusi, et tagada Põhja-Korea osalemine olümpiamängudel.»

Põhja-Korea on taliolümpiamängudelt võitnud kaks medalit: kiiruisutaja Han Pil-Hwa 1964. aastal Innsbruckis naiste 3000 meetri distantsil hõbemedali ja lühiraja kiiruisutaja Hwang Ok-Sil 1992. aastal Albertvilleʼis naiste 500 meetri sõidus pronksi.

Suveolümpial on oldud palju edukamad: võidetud on 16 kuld-, 15 hõbe- ja 23 pronksmedalit. Mullu naasti Rio de Janeirost kodumaale seitsme medaliga, millest kaks olid kuldsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles