Uus teooria: Šmigun-Vähi juhtumist vaikitakse hoopis ROKi nõudmisel? (18)

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Šmigun-Vähi koos Torino mängudelt võidetud teise olümpiakullaga.
Kristina Šmigun-Vähi koos Torino mängudelt võidetud teise olümpiakullaga. Foto: Raigo Pajula

Kristina Šmigun-Vähi dopinguproovi ümber valitsenud segadus sai eelmisel nädalal viimaks faktilise lõpu, kui ROK teatas, et kõik Torino olümpiamängudel võetud proovid olid puhtad. Punkt, kõik, rohkem midagi ei kommenteeritud. Seda ei teinud ka Šmigun-Vähi leer.

Portaali insidethegames.com kolumnist Nick Butler avaldas nüüd aga teooria, mille kohaselt ei pruugi vaikimise taga olla sugugi Šmigun-Vähi poole soov. «Eetrivaikust» võis nõuda hoopis Rahvusvaheline Olümpiakomitee.

Butler märgib, et keemiast, juurast ja spordipoliitikast läbi põimunud juhtumis tõeni jõuda on pea võimatu. Pole ju keegi tänaseni kinnitanud ega ümber lükanud isegi seda, kas Šmigun-Vähi juhtum üldse jõudis Spordiarbitraaži (CAS), nagu mullu oktoobris väideti, või mitte. Ent juhtumite puhul, mis saavad CASis sportlase jaoks positiivse lahendi, seda ei tehtagi. Nii oli ka CASi ametlik vastus arupärimistele kokku võetav väljendiga «ei kommenteeri».

Seetõttu pakuti esialgu, et eestlanna juristid on leidnud mingi punkti, mis ei luba juhtumi avalikustamist. Nüüd aga kirjutab ROKi ametnikega heades suhetes olev ehk info liikumisele mitteametlikult ligi pääsev Butler (mõistagi teoreetilises kõneviisis), et konfidentsiaalsust võis nõuda hoopis ROK. Miks? Loogiline selgitus oleks, et süüdistus kukkus mingi tehnilise nüansi tõttu kokku ning ROK ei taha pretsedendi loomise hirmus seda avalikustada.

Küll aga märgib Butler, et olgu kuidas on: dopinguvastase võitluse läbipaistvusele ei aita Šmigun-Vähi juhtumi pikalevenimine ega ka selle vaikiv lõpplahendus vähimalgi määral kaasa.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles