Kaheksa olümpiakulda jääb üheksandata: legend ei mahtunud Norra koondisesse

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ole Einar Bjørndalenil jääb elu kaheksandatel olümpiamängudele sõitmata.
Ole Einar Bjørndalenil jääb elu kaheksandatel olümpiamängudele sõitmata. Foto: Alexey Filippov/Sputnik/Scanpix

Norra Olümpiakomitee teatas koondise koosseisu, kes sõidavad 9. veebruaril algavale PyeongChangi olümpiale. Nagu viimase MK-etapi järel karta võis, ei mahu seekord koondisesse kõigi aegade edukaim taliolümpiasportlane, laskesuusataja Ole Einar Bjørndalen.

«Laskesuusaliit ei valinud Bjørndalenit koondisesse. Arutasime küsimust pikalt, kuid nõustusime lõpuks nende põhjendusega,» teatas Norra Olümpiakomitee spordidirektor Tore Øvrebø. NRK kinnitusel vaieldi Bjørndaleni kaasamise üle tõepoolest kaua, kuid lõpuks jäi peale alaliidu arvamus.

«Muidugi on kurb näha, et olümpiamängud peetakse ilma Ole Einarita. Aga kui vaadata selle hooaja tulemusi, ei viita mitte miski sellele, et ta võiks medalite eest võidelda,» tõdes NRK laskesuusaekspert Liv Grete Skjelbreid. «Samas: võttes arvesse tema kogemusi, võinuks temast olla teatesõidus või kellegi haigestumise korral väga suur kasu.»

Bjørndalen on võitnud karjääri jooksul kaheksa olümpiakulda, neli hõbemedalit ja ühe pronksi. 13 medaliga on ta kõigi aegade edukaim taliolümplane. Sel hooajal on ta aga saanud 18., 31., 18., 28., 46., 52., 36. ja 42. koha. Viimasel etapil Ruhpoldingis olid tal seejuures enne viimast tiiru kõik võimalused kõrget kohta püüda, kuid just siis tulid kaks otsustavat möödalasku, mis kukutasid norralase viiendasse kümnesse.

«Kahjuks ei vasta tema tulemused nõudmistele ja koondises on teisi sportlasi, kes on suutnud palju enamat. Nemadki väärivad Pyeonngchangi pääsemist,» märkis ka Øvrebø. «Minulgi on raske tõdeda, et Bjørndaleni saavutused ei vasta olümpianormidele ning me ei saa teda seitsmendatele talimängudele saata. Kuid ta on niigi kindlustanud igaveseks koha Norra spordiajaloos,» tõdes Øvrebø.

Norra laskesuusatamise au on tänavu kõrgel hoidnud Johannes Thingnes Bø, väga häid tulemusi on näidanud ka Tarjei Bø ja Emil Hegle Svendsen, kelle koondisest väljajätmine oleks mõeldamatu. Bjørndalen pidas viimase olümpiakoha nimel heitlust Lars Helge Birkelandi, Henrik L'Abbe-Lundi ja Erlend Bjøntegaardiga. Värskeimas olümpiale sõitjate nimekirjas seisab kõigi kolme noorema mehe nimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles