Tonga näppas Eestilt murdmaasuusatamises olümpiakoha (2)

Ott Järvela
, vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rio de Janeiro olümpiamängude avatseremoonial kandis Pita Taufatofua Tonga delegatsiooni lippu ja sai tänu õlitatud ülakehale üle maailma kuulsaks. Pyeongchangi taliolümpiale kvalifitseerus kahe aasta eest taekwondos võistlenu murdmaasuusatamises.
Rio de Janeiro olümpiamängude avatseremoonial kandis Pita Taufatofua Tonga delegatsiooni lippu ja sai tänu õlitatud ülakehale üle maailma kuulsaks. Pyeongchangi taliolümpiale kvalifitseerus kahe aasta eest taekwondos võistlenu murdmaasuusatamises. Foto: OLIVIER MORIN/AFP/Scanpix

Eesti saab praeguse seisuga Pyeongchangi taliolümpiamängudele saata ainult kaks meessoost murdmaasuusatajat, sest möödunud nädalavahetuse võistlustega jäädi ühest kohast ilma.

Kui enne möödunud nädalavahetust, millega olümpiamängudele kvalifitseerumine lõppes, oli Eestil murdmaasuusatamises kaks kohta meestele, kaks naistele ja üks nö sootu koht, siis sellest viimasest on värskelt Rahvusvahelise Suusaliidu (FIS) kodulehel avaldatud nimekirja alusel ilma jäädud.

Üks kaudseid põhjuseid on Tonga sportlase Pita Taufatofua vägilastegu. Nimelt täitis 2016. aasta Rio de Janeiro suveolümpiamängudel taekwondos võistelnud sportlane laupäeval Islandil toimunud võistlusel olümpianormi murdmaasuusatamises ja pääseb nõnda Pyeongchangis starti.

Olümpiamängudele lubatavate murdmaasuusatajate piirarvuks on aga 310 ja Taufatofua kvalifitseerunute sekka lisandumine lükkas kõiki teisi mehi (sh eestlasi) pingereas ühe koha võrra tahapoole.

Ilmselt saab Eesti siiski saata Pyeongchangi kolm murdmaameest, võib-olla isegi neli. Nimelt ei kasuta mitmed riigid reeglina ära tervet neile eraldatud kvooti ning nõnda pääsevad olümpiamängudele suusatajad varunimekirjast, kus Eesti hõivab hetkel 1., 9. ja 56. koha. Üks koht lisandub üpris kindlasti, võib-olla ka teine, aga kolmandaga läheb keeruliseks.

Suusaliidu statuudi järgi on meessuusatajatest olümpianormi täitnud Marko Kilp, Raido Ränkel ja Karel Tammjärv. Nüüd tuleb alaliidul otsustada, kes kolmest esialgu varunimekirja jätta. Teine varu peaks olema kahekordne Eesti meister Andreas Veerpalu. Naissuusatajatest peaksid olümpiale sõitma Tatjana Mannima ja Anette Veerpalu.

Mäesuusatamises, kahevõistluses ja suusahüpetes viimase hetke üllatusi pole – Eesti olümpiakohtade arv on vastavalt kaks, kaks ja üks. Kui ei juhtu ootamatusi, nimetatakse mäesuusatamises koondislasteks Tormis Laine ja Anna Lotta Jõgeva, kahevõistluses Kristjan Ilves ja Karl-August Tiirmaa ning suusahüpetes Artti Aigro.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles