Väike täpp kahe Korea ühisel olümpialipul ajas jaapanlased kurjaks

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe Korea ühine olümpialipp Pyeongchangi mängudel.
Kahe Korea ühine olümpialipp Pyeongchangi mängudel. Foto: KIM DOO-HO/AFP/Scanpix

Pyeongchangi olümpiamängude naiste jäähokiturniir on seni pälvinud tähelepanu eelkõige seetõttu, et ühtsuse ja teatud määral ka leppimise sümbolina osaleb mängudel Lõuna- ja Põhja-Korea ühendnaiskond. Nende toetuseks loodud lipp ajas aga pahaseks Jaapani, kes esitas «vastuvõetamatu» lipu suhtes ametliku kaebuse.

Nimelt on lipul kujutatud kahe Korea ühendsiluett. Lipul on aga veel üks sinine täpike ja just see jaapanlased kurjaks ajaski – tegu on korea keeles Dokdo ja jaapani keeles Takeshima nime kandvate saartega. Need asuvad Jaapani meres ning Jaapan peab neid endale kuuluvateks, ehkki praegu on saared Lõuna-Korea kontrolli all.

Kuna Korea koondised kavatsevad ühendlippu kasutada ka olümpiamängude avatseremoonia sissemarsil, ei taha jaapanlased sellisest lipust kuuldagi. «Lipp on vastuvõetamatu, Takeshima on suveräänne, teatas Jaapani valitsuskabineti peasekretär Yoshihide Suga ajakirjanikele. «On väga kahetsusväärne, et vahetult mängude eel on juhtunud selline lugu. Edastasime ametlike kanalite kaudu Lõuna-Koreale protesti, andes mõista, et suhtume küsimusse äärmiselt tõsiselt,» lisas ta.

Kõigest kuu aega tagasi avati Tokyos kõnealustele saartele pühendatud muuseum, mis tõi otsekohe kaasa Lõuna-Korea tulise protesti. Jaapani valitsuse toel tegutsevas muuseumis eksponeeritakse lisaks dokumente ja fotosid, mis toetavad Jaapani väiteid, et neile kuuluvad veel ühed saared, mis on praegu Hiina kontrolli all.

Jaapani peaminister Shinzo Abe sõidab olümpiamängude avatseremooniaks Lõuna-Koreasse, kus tal on plaanis puudutada muuhulgas veel ühte valulikku teemat – viisi, kuidas jaapanlased kohtlesid Korea «eskortnaisi» sõja seksiorjadena. Ilmselt tuleb arutlusele ka liputeema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles