CASi lõplik otsus: Ustjugov, Legkov ja An jäävadki olümpialt eemale

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulluse murdmaasuusatamise hooaja valitseja Sergei Ustjugov olümpiale ei pääse.
Mulluse murdmaasuusatamise hooaja valitseja Sergei Ustjugov olümpiale ei pääse. Foto: Alexei Danichev/Sputnik/Scanpix

Rahvusvaheline spordikohus (CAS) avalikustas reede hommikul, et ei rahuldanud kaebust, mille esitasid 45 Venemaa sportlast, kes kaebasid edasi Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) otsuse neid olümpiale mitte kutsuda.

Otsus, mille tegi teatavaks spordikohtu peasekretär Matthieu Reeb, tähendab, et Pyeongchangi mängudelt jäävad eemale muuhulgas Aleksander Legkov, Sergei Ustjugov, Maksim Võlegžanin (murdmaasuusatamine), Viktor An (lühirajauisutamine), Anton Šipulin (laskesuusatamine) ja Jelena Nikitina (skeleton).

Spordikohus põhjendas, et nende hinnangul polnud protseduur, mille ROK lõi selgitamaks välja Pyeongchangi kutsutavad Venemaa sportlased, karistusmeede, vaid esindusõigusküsimuse lahendamine.

«Vaatamata sellele, et Venemaa Olümpiakomitee õigused on peatatud, otsustas ROK ikkagi pakkuda sportlastele teatud tingimistel võimalust taliolümpiamängudel osaleda. Protsess pidi leidma tasakaalu ROKi ülemaailmset dopinguvastast võitlust puudutavate ning sportlaste huvide vahel.

Kaasuse arutelul möönsid hagejad, et ROKil oli õigus säärane protsess ellu kutsuda. CAS leidis, et hagejad ei suutnud tõestada, et viis, kuidas kaks esindusõigusega tegelenud ROKi loodud komisjoni olümpiakandidaate sõltumatult hindasid, olnuks mingil moel diskrimineeriv, erapoolik või ebaaus. CAS leidis ka, et puuduvad tõendusmaterjalid selle kohta, nagu oleks emb-kumb komisjon neile antud mandaati rikkunud,» selgitas CAS.

Lahtiseletatuna leidis CAS, et olukorras, kus Venemaa Olümpiakomitee õigused on (seoses 2014. aasta Sotši olümpial korda saadetud dopingupettusega) peatatud, tuli ROK sportlastele niigi vastu ning neil oli õigus kehtestada kutsete edastamiseks erakorralised kriteeriumid.

ROK avaldas CASi otsuse järel lühikese kommentaari: «Tervitame otsust, mis toetab dopinguvastast võitlust ning toob selgust kõigile sportlastele.»

CASi otsus tähendab, et Pyeongchangis olümpialipu all võistlevate Venemaa sportlaste arvuks jääb 168. Kutse said 169 atleeti, aga kiiruisutaja Olga Graf loobus võimalusest protestiks ROKi otsuse vastu, mis sundis venelased võistlema mitte riigi esinduse, vaid delegatsioonina «Olümpiasportlased Venemaalt».

Tänasel 23. taliolümpiamängude avatseremoonial kannab «Olümpiasportlased Venemaalt» lippu mitte sportlane, vaid korralduskomitee poolt määratud vabatahtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles