Statistikapomm nr 9: Klæbo kukutas troonilt legendaarse Gunde Svani

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Hoesflot Klæbo
Johannes Hoesflot Klæbo Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Pyeongchangi taliolümpiamängude neljandal võistluspäeval selgus kaheksa olümpiavõitjat (murdmaasuusatamise klassikasprindid, lumelaua naiste rennisõit, mäesuusatamise meeste alpi kahevõistlus, curlingu segapaarismäng, lühiraja kiiruisutamise naiste 500 meetri, naiste ühekelk, kiiruisutamise meeste 1500 meetrit). Mida räägivad numbrid?

44 aasta ja 246 päeva vanune Soome naiste jäähokikoondislane Riika Välila sai vanimaks olümpiaturniiril värava visanud jäähokimängijaks. Tema esimene värav olümpial sündis 8. veebruaril 1998 Naganos, kui läbi aegade esimeses naiste jäähoki olümpiamängus alistas Soome 6:0 Rootsi.

17 aasta ja 196 päeva vanusena naiste lumelaua rennisõidu võitnud Chloe Kim (USA) on läbi aegade noorim lumealal olümpiavõitjaks tulnud naine. Senine rekordiomanik oli Michela Figini (Šveits), kes tuli 1984. aastal Sarajevos kiirlaskumises olümpiavõitjaks 19-aastasena.

70 aastat tagasi võitis Prantsusmaa viimati meeste alpi kahevõistluses medali, kui 1948 Saint Moritzis pälvis Henr Oreiller kuld- ja James Couttet pronksmedali. Täna võitis Alezis Pinturault hõbe- ja Victor Muffat-Jeandet pronksmedali.

11 medalit on Kanada pärast tänast segapaarismängu kulda curlingus läbi aegade võitnud (neist kuus kuldset).

6 mängijat on suutnud võita curlingus kaks olümpiamedalit. Endised Rootsi naiskonna liikmed Anette Norberg, Anna Le Moine, Catherine Lindahl ja Eva Lung ning Kanada segapaari liikmed Kaitlyn Lawes ja John Morris, kes mõlemad olid varem tulnud medalile meeste või naist arvestuses.

1 sportlane on murdmaasuusatamise sprindis võitnud kaks olümpiamedalit - Maiken Caspersen Falla (Norra), kes oli neli aastat tagasi olümpiavõitja ja täna Stina Nilssoni (Rootsi) järel hõbemedalist.

4 erineval olümpial on suutnud medali võita naiste lühiraja kiiruisutamise 500 meetri distantsil olümpiavõitjaks tulnud Arianna Fontana (Itaalia). 2006., 2010. ja 2014. aasta olümpiatelt oli ta võitnud ühe hõbeda ja neli pronksi. Kuus olümpiamedalit on suutnud naistest sel spordialal võita vaid Fontana ja Wang Meng (Hiina).

1 naine on suutnud võita kelgutamises tulla kolmekordseks olümpiavõitjaks - täna naiste ühekelgu võitnud Natalie Geisenberger. Meestest on sama suutnud tema kaasmaalased Felix Loch ja Georg Hackl.

6 järjestikusel taliolümpial on naiste ühekelk lõppenud Saksamaa võiduga. Sama vägevad võiduseeriad on ette näidata vaid Norral (meeste suure mäe suusahüpped 1924-1952) ja Nõukogude Liidul (laskesuusatamise meeste teatesõit 1968-1988). Vägeva ehk seitse järjestikust olümpiakulda Nõukogude Liidul (iluuisutamise paarissõit 1964-1988).

13. spordialal võitis Kanada taliolümpialt medali, kui naiste ühekelgul saavutas kolmanda koha ALex Gough. Nüüd on Kanadal talimängude kavva kuuluvatelt aladelt medal võitmata vaid kahevõistluses ja suusahüpetes.

1980. aasta Lake Placidi olümpia järel valitses viimati olukord, kus kõigi meeste kiiruisutamisalade valitsev olümpiavõitja oli sama riigi esindaja. Kui toona kuulusid viis tiitlit Eric Heidenile (USA), siis pärast Kjeld Huisi tänast võitu 1500 meetri distantsil Hollandi uisutajatele.

21 aastat vana Johannes Høsflot Klæbo on nüüd meeste murdmaasuusatamise kõige noorem olümpiavõitja. Senine rekordiomanik oli 1984. aastal Sarajevos 15 km distantsi 22-aastasena võitnud Gunde Svan (Rootsi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles