Ott Järvela: võim kuulub sportlastele

Ott Järvela, Pyeongchang
, Vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi laskesuusataja Sebastian Samuelsson võttis sõna Venemaal peetava MK-sarja finaaletapi vastu.
Rootsi laskesuusataja Sebastian Samuelsson võttis sõna Venemaal peetava MK-sarja finaaletapi vastu. Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP/SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) etikett näeb ette, et üldkogu lõpus saab sõna kõige kauem ROKi kuulunud liige, kelleks on praegu Richard Pound. 1978. aastast ROKi kuulunud 75-aastane kanadalane on teenekas dopingu vastu võitleja, aga kui Pyeongchangi olümpiamängudel toimuv 132. üldkogu pühapäeval lõpeb, ta kokkuvõtvat kõnet ei pea, sest on juba olümpialinnast lahkunud.

Põhjuseks rahulolematus ROKi juhtkonnaga, sealhulgas president Thomas Bachiga, mida Pound väljendas väga jõuliselt esmaspäevases ajalehes London Evening Standard. «Ainsad inimesed, kes suudavad neid vanu peere hirmutada on sportlased, kes teatavad: «Kui te platsi puhtaks ei löö, siis me enam neil võistlustel ei osale.». Rahulolematust kostab Suurbritanniast, Kanadast, USA-st ja Prantsusmaalt, aga mitte piisavalt hulgal,» sõnas Pound.

Kogenud kanadalasel on õigus – võim kuulub sportlastele, sest ilma nendeta muutuksid olümpiamängud farsiks. NHLi staarideta jäähokiturniiri elab taliolümpia üle, aga kui võistlustelt puuduksid Prantsusmaa ja Norra laskesuusatajad, Norra ja Rootsi murdmaasuusatajad, Saksamaa kahevõistlejad ja Hollandi kiiruisutajad, ei saaks seda olümpiat enam tõsiselt võtta. Võtmeküsimus kõlab: kas tippsportlased suudavad organiseeruda, jõuda üksmeelele, asuda dopinguvaba spordi eest võitlusse ja olla valmis tooma ohvreid?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles