Esimesed konkreetsed sammud: ka USA kergejõustikuliit nõuab olümpiamängude edasilükkamist (1)

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Olümpiarõngad Tokyo vikerkaaresilla taustal.
Olümpiarõngad Tokyo vikerkaaresilla taustal. Foto: Jae C. Hong/AP/Scanpix

USA kergejõustikuliit andis selgelt mõista, et suviste olümpiamängude õigel ajal pidamine ei tohiks kõne alla tulla.

Koroonaviiruse leviku tõttu on ära jäetud või edasi lükatud paljud spordivõistlused. Juuli lõppu - augusti algusesse planeeritud olümpiaga aga korraldajad sama teed minna ei soovi. Siiski paistab suvise suurürituse õigeaegne toimumine üha ebatõenäolisem. 

Paljud atleedid, treenerid ja muud sporditegelased on viidanud, et Tokyo mängud tuleks edasi lükata. Nüüd tegi selles osas konkreetse avalduse USA kergejõustikuliit, nõudes Rahvusvaheliselt olümpiakomiteelt (ROK) võistluste edasilükkamist. Identse mõtteavaldusega tuli välja ka jänkide ujumisliit. 

«Mõistame oma taotluse tagajärgi, sest olümpiamängude edasilükkamine mõjutab nii sportlasi, korraldajaid, pealtvaatajaid kui ka paljusid teisi. Kuid alternatiivi leidmine on hädavajalik, sest praeguse plaani järgi jätkamine oleks atleetidele kahjulik,» vahendas USA kergejõustikuliidu tegevdirektorit Max Siegelit BBC. 

Sarnaseid üleskutseid tuleb üha enam. Mängude edasilükkamist on palunud ka Suurbritannia kergejõustiku pealik Nic Coward. Eelnimetatutega kuulvad avalikult ühte paati ka Brasiilia, Norra ja Sloveenia olümpiakomiteed ning tõenäoliselt paljud teised. 

Neljakordne olümpiavõitja Michael Johnson ütles, et ROK-i jonnakuse tõttu võib ohtu sattuda sportlaste elu. «Atleedid peaksid treenimist jätkama, aga paljudel pole selleks võimalusi. Nad võivad võtta riske, mis võib nende tervisele saatuslikuks saada,» märkis endine sprinter. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles