ROKi liige: Tokyo olümpia lükatakse edasi (3)

Henry Lääne
Copy
Olümpiarõngad. Pilt on illustratiivne.
Olümpiarõngad. Pilt on illustratiivne. Foto: Adam Davy/PA

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) liige Dick Pound ütles, et tänavu suvel toimuma pidanud Tokyo mängud on edasi lükatud, vahendab USA Today.

Endine Maailma antidopinguagentuuri juht lisas, et usutavasti peetakse suveolümpia hoopis järgmise aasta suvel ning edasi lükkamise detailid selguvad järgmise nelja nädala jooksul.

Poundi teade pole põrmugi üllatav, kuna koroonakriisi tõttu on paljud sportlased ja alaliidud kutsunud ROKi üles kuulama mõistuse häält ning olümpia kas ära jätma või edasi nihutama.

ROKi juht Thomas Bach ütles eile, et olümpia tühistamine pole võimalus ning ta otsustab järgmisel neljal nädalal, kas Tokyo mängud algavad 24. juulil ehk nii nagu planeeritud või mitte.

Täna selgus, et kui Tokyo oleks pidanud õigel ajal toimuma, poleks Kanada oma sportlasi Jaapanisse saatnud. Sarnase teate edestasid ka austraallased, kuid nende sõnavõtt polnud sedavõrd otsekohene.

Tegemist on esimese korraga, kui olümpiamängud on edasi lükatud. Tõsi, kolm korda on mängud ära jäetud, seda 1916., 1940. ja 1944. aastal. Põhjusteks mõistagi maailmasõjad.

Eestlastest oli olümpianorm täidetud näiteks odaviskajal Magnus Kirdil, maratoonaril Tiidrek Nurmel ning purjetajatel Karl-Martin Rammol ja Ingrid Puustal.

Täiendatud kell 21.41: Eesti Olümpiakomitee saatis meediale kirja, kus toonitati, et tegu on ROKi ühe liikme arvamuse, mitte ROKi ametliku teatega. 

ROK-i ametliku seisukoha leiab EOK kinnitusel president Thomas Bachi 22. märtsi avaldusest, milles ta kinnitab, et OM-i tühistamine ei ole laual ning ROK alustas läbirääkimisi kõigi huvitatud osapooltega, et kujundada järgneva nelja nädala jooksul hinnang ülemaailmsele terviseolukorrale ja selle mõjule olümpiamängudele, sealhulgas edasilükkamise variandile.

«Seega - Rahvusvaheline Olümpiakomitee seni avaldatud ainus ametlik seisukoht on see, et Tokyo olümpiamängud ära ei jää ning otsitakse võimalikke lahendusi mängude ohutuks pidamiseks, sealhulgas on üks võimalikke lahendusi olümpiamängude edasilükkamine,» märkis EOK. «OM-i edasilükkamine ei ole praeguse seisuga ametlikku kinnitust saanud. Seega esmaspäeval meediakanalites ja nende sotsiaalmeediakanalites levinud kindlas kõneviisis pealkirjad ja väited olümpiamängude edasilükkamise kohta on avaldamise seisuga ebatäpsed ja eksitavad.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles