Bach: Moskva olümpiamängude boikoteerimine oli viga (3)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach.
Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (IOC) president Thomas Bach arvab, et 1980. aastal Moskvas toimunud olümpiamängude boikoteerimine oli viga. Sportlased soovisid osaleda, kuid nende arvamus ei lugenud.

19. juulil möödub 40 aastat Moskva olümpiamängude avatseremooniast ning need olid üsna kummalised mängud. Enam kui 60 riiki otsustas Venemaale mitte sõita, sest Nõukogude Liidu sõjavägi otsustas alustada sõda Afganistaanis.

«Nende mängude boikoteerimine ei andnud mitte midagi ja seda on hiljem tunnistanud ka Lääne-Saksamaad juhtinud ametnikud. Nad tunnistasid, et see oli viga ja ka mina olen sellel arvamusel,» selgitas Bach pressiteates.

Sakslane soovitas seda võtta õppetunnina tulevikuks. «Ükskõik, kes kavatseb edaspidi suurvõistlusi boikoteerida, peaks vaadama minevikku. Spordivõistluste boikoteerimine ei anna midagi, see teeb liiga ainult sportlastele ja riigi elanikele, kes jäävad ilma emotsioonidest, mida sport pakub,» jätkas IOC president.

Ka Bach ise jäi Moskvas toimunud olümpiamängudest eemale. Ta võitis 1976. aasta Montreali mängudel vehklemises kulla ja lunastas koha ka Venemaale, kuid tema kahjuks jäi sinna minemata. «Mul on väga kahju, et sportlastega ei arvestatud. Pidime mõistma, et kohalikul olümpiakomiteel ja IOCl polnud väga sõnaõigust. Sportlastena olime enamasti valmis Moskvasse sõitma.»

Moskva olümpiamängud toimusid mitmes erinevas linnas üle toonase Nõukogude Liidu. Purjeregatt toimus Tallinnas, jalgpalliturniiri alagrupi kohtumised peeti Kiievis, Peterburis ja Minskis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles