100 aastat tagasi algas eestlaste esimene olümpiaretk, mis päädis kullaga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
VII Olümpiamängudelt naasnud sportlaste vastuvõtt Vabaduse platsil.
VII Olümpiamängudelt naasnud sportlaste vastuvõtt Vabaduse platsil. Foto: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum SA / muis.ee

Täna, 5. augustil, möödub 100 aastat päevast, mil meie sportlased asusid esimest korda sinimustvalge trikoloori all teele olümpiamängudele, mis toimusid Belgias, Antwerpenis. 

«Meie sportlased istusid Tallinnas laeva [aurik Viola – toim.] peale, et sõita kõigepealt Helsingisse, kus ootas ees suurem laev [aurik Oihonna – toim.], mille peal oli ka Soome olümpiadelegatsioon. Sealt hakati edasi liikuma Antwerpeni poole, aga kuna meri oli augusti alguses hästi tormine ja laevad sõitsid aeglaselt, siis paljud meie delegatsiooni liikmed jäid reisi ajal merehaigeks,» meenutab pikaaegne spordiajakirjanik Tiit Lääne, kelle sulest ilmub augusti lõpus eraldi raamat Antwerpeni olümpiamängudest – «VII olüm­pia­mängud. Antwerpen 1920».

Kirjatsura sõnul olid meie atleedid pikaks laevareisiks suures plaanis siiski hästi valmistunud, millele viitas ka asjaolu, et paljud neist olid spordivahendid laeva kaasa võetud. «Kui sadamates tehti vahepeatusi, et laev saaks sütt juurde võtta, siis neid kasutati ära sporditegemiseks,» jutustas Lääne Kuku raadio saates «Saade».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles