Lukašenka poeg sai Valgevene Olümpiakomitee presidendiks, ROK määras vastulöögiks sanktsioonid (4)

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Aleksandr Lukašenko (vasakul) ja Viktor Lukašenko.
Aleksandr Lukašenko (vasakul) ja Viktor Lukašenko. Foto: ANDREI STASEVICH / POOL/EPA

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) juhatus ei tunnista Valgevene Olümpiakomitee presidendivalimiste tulemusi.

«ROK kehtestas ajutised sanktsioonid Valgevene Olümpiakomiteele. Eelkõige ei tunnista me Viktor Lukašenka valimist Valgevene Olümpiakomitee uueks presidendiks ega ka Dmitri Baskovi täitevkomitee liikmeks valimist,» kirjutas ROK pressiteates.

Viktor Lukašenka on Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenka poeg, kes töötas enne Valgevene Olümpiakomitee asepresidendina. Ametikõrgenduse sai ta 26. veebruaril toimunud valimiste järel, võttes spordijuhi töökoha üle oma isalt.

ROK määras juba detsembris mõlemale Lukašenkale Tokyo olümpiamängude külastamise keelu poliitilise diskrimineerimise tõttu.

Valgevene hokiliidu presidenti ei taha ROK Valgevene Olümpiakomitee täitevkomitee liikmena tunnistada, sest teda kahtlustatakse opositsionäär Raman Bandarenka ründamises. 1989. aastal sündinud Bandarenka kaotas oma elu Valgevene presidendivalmiste järel toimunud rahumeelsel protestil.  

Praeguste sanktsioonide järgi ei saa Valgevene korraldada ühtegi ROKi egiidi all toimuvat võistlust. Lisaks on ROKis arutuse all sanktsioon, mis keelaks Valgevenel oma lipu all olümpiamängudel võistelda.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles