Euroopa kergejõustikutähed jäävad olümpialt eemale, kui nad ei saa koroonavaktsiini

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Vennad Ingebrigtsenid. Vasakult: Henrik, Jakob ja Filip.
Vennad Ingebrigtsenid. Vasakult: Henrik, Jakob ja Filip. Foto: Martin Meissner/AP/Scanpix

Kergejõustikumaailmas laineid löönud jooksjad Jakob, Henrik ja Filip Ingebrigtsen ei võistle Tokyo suveolümpial, kui nad jäävad koroonavaktsiinita.

Sportlaste isa ja treeneri Gjerdi sõnul ei tunne nad koroonavaktsiinita reisides end just kõige mugavamalt. «Tunneme skepsist, kui peaksime olema Jaapanis kolm-neli nädalat koos paljude inimestega, kes pole vaktsineeritud,» ütles norralane väljaandele VG.

Tokyo suveolümpia pidi toimuma eelmisel suvel, kuid koroonapandeemia tõttu lükati spordipidu käesolevasse aastasse. Mängud peaksid toimuma 23. juulist 8. augustini, kuigi kõlakad jätkuvad, et pandeemia valguses jääb olümpia sootuks ära.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee ROK on öelnud, et Tokyo mängudele jõudnud sportlased ei pea end vaktsineerima. Tõsi, kui vaktsineerimine on võimalik, siis ROK seda ka soovitab.

Märtsi keskel teatas ROK, et olümpiasportlastel on võimalik saada tasuta Hiina vaktsiini, kuid see pole Norras heakskiidetud, mistõttu Ingebrigtsenid seda ei soovi.

Muide, Norras on arutletud selle üle, kas olümpiasportlased peaksid saama eelisjärjekorras vaktsiini või mitte. Hiljuti teatati aga, et atleedid ei hüppa järjekorras esimeste hulka.

Vaktsineerimine on Norras kulgenud üsna vaevaliselt ning kui veel paar kuud tagasi oli Gjert Ingebrigtsen kindel, et tema pojad saavad süsti varakult, siis nüüd ta enam nõnda optimistlik pole. Treeneri sõnul ei taha nad vaktsiini veidi enne Tokyot, sest nii on tõenäolisem, et võimalikud kõrvalnähud võivad meeste sooritusi halvata.

30-aastane Henrik Ingebrigtsen on 1500 m jooksu Euroopa meister ning võitnud sel alal EMidelt ka hõbeda ja pronksi, lisaks on tal 5000 m distantsilt üks hõbe. 27-aastane Filip on Euroopa meister ja MM-pronks 1500 m jooksus. 20-aastast Jakobit peetakse vendadest kõige andekamaks ning ta on kahekordne Euroopa meister, võites ühe kulla nii 1500 kui ka 5000 m jooksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles