Dopingureeglite rikkumise eest ülipika võistluskeelu saanud staar võib pääseda Tokyo olümpiale

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Sun Yang.
Sun Yang. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Ujumise üks suuremaid staare Sun Yang sai aasta tagasi dopingureeglite rikkumise eest väga pika võistluskeelu, ent selle tühistamine pole välistatud.

Kolme korral olümpiavõitjaks ja 11 puhul maailmameistriks kroonitud hiinlase kahtlased teod jäävad paari hooaja tagusesse aega. Väidetavalt hiilis Yang pika perioodi jooksul eemale dopinguproovidest. Lisaks seisis süüdistuses, et sportlase ema tellis jõmmid, kes poja testid toore jõu ja vasarahoopidega hävitasid. 

«Seda poleks kunagi juhtunud, kui dopingukütid oleks käitnud professionaalselt ja enda ametit tõestanud,» üritas Yang vabandusi leida. 

See aga atleeti ei päästnud. Rahvusvaheline antidoping (WADA) pakkus spordikohtule (CAS) välja, et võistluskeeld võiks olla kaks kuni kaheksa aastat. Otsustati lajatada maksimumiga, mis tähendanuks sisuliselt praeguseks 29-aastase ujuja karjääri lõppu. 

Nüüd saabus aga teade, et Yang kaebas otsuse edasi Šveitsi ülemkohtusse (Swiss Federal Supreme Court). Sportlase advokaadid rõhuvad hagis sellele, et CASi president Franco Frattini on varasemalt sotsiaalmeedias postitanud Hiina vastaseid sõnumeid. 

Kohtuistung toimub 25.-28. maini. See tähendab, et pole sugugi välistatud, et Yang saab osaleda juuli lõpus algavatel Tokyo olümpiamängudel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles