USA lükkas ümber kuuldused, et tahab boikoteerida Pekingi olümpiat

Postimees Sport
Copy
Hiina Rahvavabariigi ja Rahvusvahelise olümpiakomitee lipud.
Hiina Rahvavabariigi ja Rahvusvahelise olümpiakomitee lipud. Foto: Tingshu Wang/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriigid teatasid teisipäeval, et tahavad arutada oma liitlastega üleskutseid boikoteerida Pekingi olümpiamänge seoses kasvava survega eirata 2022. aasta taliolümpiat inimõiguste olukorra pärast Xinjiangis. Nüüd on välisministeerium need kuuldused ümber lükanud.

«See on midagi, mida me kindlasti soovime arutada,» ütles välisministeeriumi kõneisik Ned Price, kui temalt küsiti, kas USA võib kaaluda ühist boikotti koos liitlastega.

Hilisemas kirjalikus vastuses Ameerika telekanalile CNBC kinnitas välisministeeriumi kõrge ametnik hoopis vastupidist. «Meie positsioon 2022. aasta olümpia osas pole muutunud. Me pole koos liitlastega arutanud ega aruta ka praegu mängude ühist boikoteerimist.»

Price oli aga varem pressibriifingul jätnud mulje, et boikott on üks võimalusi, kuidas Hiina inimõiguste olukorrale tähelepanu juhtida.

USA aktivistid ja vabariiklastest poliitikud on üha hoogsamalt kutsunud boikoteerima Pekingi taliolümpiat, juhtides tähelepanu asjaolule, et rohkem kui miljon peamiselt uiguuri rahvusest moslemit on Ida-Turkestanis ehk Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas kinnipidamislaagrites.

President Joe Bideni administratsioon on korduvalt öelnud, et uks Pekingi olümpiamängude boikoteerimisele on avatud. USA juhtis 1980. aasta Moskva olümpiamängude boikoteerimist seoses Nõukogude Liidu invasiooniga Afganistani. Idablokk vastas sellele neli aastat hiljem Los Angelese olümpia boikoteerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles