Jaapani nakkushaiguste ekspert: olümpiamängud peaksid ära jääma

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Olümpiarõngad Tokyos.
Olümpiarõngad Tokyos. Foto: PHILIP FONG/AFP

Keiyu haigla nakkushaiguste ekspert, doktor Norio Sugaya sõnas, et nelja kuu pärast Tokyos toimuvad olümpiamängud peaksid ära jääma.

«Olümpiamänge on parem mitte korraldada, arvestades märgatavaid riske,» ütles Sugaya uudisteagentuurile AP. «Jaapanis on risk kõrge. Jaapanis on ohtlik. See ei ole üldsegi turvaline koht.»

Sugaya sõnul peaks olümpiamängude ohutult korraldamise eeltingimusena olema vaktsineeritud 50 – 70 protsenti elanikkonnast. Jaapani vaktsineerimiskiirust arvestades pole selline stsenaarium aga tõenäoline.

Märtsi lõpu seisuga oli Jaapan vaktsineerinud vähem kui protsendi elanikkonnast. Vaid meditsiinitöötajad olid oma süsti kätte saanud. «Riiki tulevad kümned tuhanded välismaalased, väljakutsed saavad olema meeletud,» tõdes Sugaya.

Nii Jaapani valitsus kui ka olümpiamängude korralduskomitee ei pea vaktsineerimist suurvõistluse eeltingimuseks. Siiski julgustab Rahvusvaheline Olümpiakomitee 15 400 olümpia- ja paraolümpiasportlast vaktsineerima.

Kuigi Covid-19 seotud surmasid on Jaapanis umbes 9000 – palju vähem, kui paljudes teistes riikides – on saareriik kurva statistikaga Aasia piirkonnas esirinnas. Jaapani meditsiinisüsteem töötab täiskoormusel ning eriti pingeline on Sugaya sõnul olukord Tokyos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles