Soome mõtleb olümpiamängude võõrustamisele

Postimees Sport
Copy
Olümpiarõngad. Foto on illustratiivne.
Olümpiarõngad. Foto on illustratiivne. Foto: Charlie Riedel/AP/Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) uuendatud toimimismudel, Soome haridus- ja kultuurministeeriumi aruanne ja läänenaabri kaotus 2026. aasta mängude korraldusõiguse konkursil on elavdanud jututeemat, et Soome võiks juba järgmisel kümnendil võõrustada taliolümpiat.

Meie põhjanaabrid on taliolümpia korraldamise ideega tulnud lagedale ka varasemalt, kuid ROKi muutunud olümpialinnade otsingusüsteem on andnud neile uut lootust. Esimene plaan oleks 2030ndatel korraldada talimängud näiteks koos Rootsi või Norraga.

Esialgse plaani kohaselt oleks võõrustajalinnaks Helsingi, suusaalad toimuksid Lahtis ning mäespordialade läbiviimiseks otsitakse partnerit Skandinaaviast. «Ma arvan, et see on täiesti võimalik. Soome võiks olla üks osa Põhjamaade konsortsiumist,» ütles soomlannast ROKi liige Sari Essayah, vahendas Iltalehti.

Argument, et suurele maa-alale laiali laotatud mängud ei ole ROKile huviäratavad ei päde. Essayah tõi näiteks 2016. aasta Rio olümpiamängud, kus sealsed jalgpallivõistlused toimusid üle terve Brasiilia. Tema hinnangul olid sealsed vahemaad suuremad, kui näiteks 2026. aasta taliolümpiale kandideerinud Stockholmi kavandis, mis soovis kelgutamisvõistlused korraldada Lätis.

Helsingi võõrustas 1952. aastal suveolümpiat. Viimati osaleti aga 2006. aasta taliolümpia korraldusõiguse hankimisel. Ühiskandidatuur seati üles koos Lahti ja Lillehammeriga. Toona aga lõppvooru ei pääsetud ning mängud toimusid Torinos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles