SÄRAV OLÜMPIAHETK ⟩ Jüri Tarmak – Eesti esimene olümpiavõitja kergejõustikus

MAAA
, Postimees Grupi olümpiaprodutsent
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral naaseme 1972. aasta Müncheni olümpiamängudele.

Saksamaal sai tänapäeva mõistes täiesti uskumatu saavutusega hakkama Jüri Tarmak. Tol ajal Leningradi Riikliku Ülikooli majandusteaduskonna üliõpilane võitis olümpiakulla kergejõustiku ühel populaarsemal alal – kõrgushüppes. Temast sai sellega esimene eestlane, kes võitnud olümpiakulla kergejõustikus.

Eestlane ja olümpiakuld kõrgushüppes, selline ime sündis Müncheni olümpiamängudel, kus Jüri Tarmak alistas kõik suurfavoriidid ja ületas 2.23. Kahe sentimeetriga kaotasid Tarmakule idasakslane Stefan Junge ja ameeriklane, hilisem maailmarekordiomanik Dwight Stones.

Seejuures oli Tarmak viimane meeskõrgushüppaja, kes võitis olümpiakulla hüpates rulltehnikat. «Kui korraga tuli välja, et olen üksi jäänud, siis ühelt poolt oli hea meel ja teiselt poolt oli kahju, et olümpiarekordit ei ületanud,» meenutas Tarmak hiljem.

Ajakiri Track and Field News valis Tarmaku 1972. aasta maailma parimaks kõrgushüppajaks.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles