Särav olümpiahetk ⟩ Eesti olümpiahõbe, mis tundus nagu kuld

MAAA
, Postimees Grupi olümpiaprodutsent
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral naaseme 1988. aasta Souli olümpiamängudele.

Souli olümpiamängud tähendavad taasärkamisaja Eestile lisaks Tiit Soku ja Erika Salumäe kullavõitudele ka vendade Tõnu ja Toomas Tõniste purjetamise hõbedat.

Purjetajatest kaksikvennad Tõnu ja Toomas Tõniste olid Lõuna-Korea olümpialinna Pusani vetel kuni viimase sõiduni 470 paadiklassis olümpiavõidus kinni, kuid ümberminek viimases sõidus tähendas kokkuvõttes hõbemedaleid, aga ka rahva siirast vaimustust. See hõbe tundus nagu kuld.

«Meie läksime viimasele sõidule kindla plaaniga medal tuua, sest meil oli võimalus ka kukkuda neljandaks,» selgitas hiljem Tallinnas toimunud pressikonverentsil Toomas Tõniste võitlust kulla nimel prantslaste Pepponnet – Pillot’ga, kes tulidki kokkuvõttes olümpiavõitjaks.

Oma kuulumist maailma absoluutsesse tippu kinnitasid vennad Tõnisted ka neli aastat hiljem, kui võitsid taasiseseisvunud Eestile Barcelona olümpiamängudel pronksmedalid. Ja just viimase sõidu teine koht tõstis kaksikvennad medalimeeste sekka.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles