Särav olümpiahetk ⟩ Kuidas Uudmäe alistas kolmekordse tšempioni ja maailmarekordimehe

Marko Kaljuveer
, Olümpiaprogrammi juht
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral lähme 1980. aasta Moskva olümpiamängudele.

41 aastat tagasi toimunud spordimaailma suurpeol krooniti olümpiavõitjaks koguni neli eestlast: Viljar Loor oli sel ajal maailma üks paremaid võrkpallureid ja võitis olümpiakulla, Mait Riisman tuli koos NSVL koondisega veepallis olümpiavõitjaks, Ivar Stukolkin sai kuldmedali 4 x 200 meetri vabaujumises.

Meie meenutame aga, kuidas kolmikhüppaja Jaak Uudmäe tegi teoks midagi unustamatut ja hüppas Lužniki staadionil 17.35 ja alistas seni kolmel olümpial järjest esimeseks tulnud Viktor Sanejevi ja maailmarekordiomaniku Joao Carlos de Oliveira Brasiilast.

«Võit tuli üpris raskelt, sest Oliveira oli väga heas vormis ja kui ta oleks mõne korraliku katse kirja saanud, oleks ta kindlasti üle 17.50 hüpanud,» sõnas Uudmäe pärast olümpiavõitu Eesti Televisiooni reporterile Tiit Räägule antud intervjuus, «eks ka mul oli natuke varu, sest mu üle astutud neljas hüpe oli 17.50 peal, aga üle astutud hüpped on alati head.»

Muideks, Uudmäe 17.35 püsib Eesti rekordina veel tänagi.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles