Ekspertide sõnul läheb olümpia tühistamine Jaapanile maksma üle 10 miljardi euro

Henry Lääne
, sporditoimetuse juht
Copy
Olümpiarõngad Tokyos.
Olümpiarõngad Tokyos. Foto: Kimimasa Mayama/Epa/Scanpix

Nomura instituut avaldas, et kui tänavu Tokyosse planeeritud suveolümpia ja paralümpia tühistatakse, kaotab Jaapan sellega umbes 17 miljardit USA dollarit ehk praeguse kursi järgi veidi vähem kui 14 miljardit eurot.

Instituudi esindaja Takahide Kiuchi lisas, et isegi, kui olümpia jäetakse ära, on majandusele tekitatud kahju väiksem võrreldes uue eriolukorraga, mis võib tulla, kui olümpia võõrustamine põhjustab järgmise koroonanakatumise kasvu.

Viimase paari nädala jooksul on mitmed organisatsioonid andnud teada, et Tokyo mängud tuleks ära jätta. Üks neist on spordipeo ametlik meediapartner, ajaleht Asahi Shimbun. «Palume peaministril Yoshihide Sugul olukorda objektiivselt hinnata ja mängud tühistada. Oleme kaugel olukorrast, kus kõik saavad olla kindlad, et nad jäävad terveks,» kirjutas väljaanne.

Eelmisel nädalal palus olümpia tühistamist Tokyo meditsiinitöötajate liit, kuhu kuulub umbes 6000 arsti. Nemadki viitavad koroonapandeemiast tingitud keerulisele olukorrale.

Üle-eelmisel nädalal tuli sarnase avaldusega lagedale Jaapani meditsiiniliit. «Keegi peab seda ütlema: olümpia tuleb tühistada. Riigi jaoks on tähtsaim ülesanne kaitsta oma elanike tervist. On kahtlusi, kas valitsus on valmis koroonaviiruse vastu tõsiselt võitlema,» sõnas ametiühingu esindaja Naoto Ueyama.

Praegu näitavad aga kõik märgid, et spordipidu toimub. See algab 23. juulil ja lõpeb 8. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles