ROK ei vastuta surmade eest, mille on tinginud koroona ja kuum ilm

Postimees Sport
Copy
Tokyo olümpiamängude logo.
Tokyo olümpiamängude logo. Foto: Kimimasa Mayama/Epa/Scanpix

Sel suvel toimuvatel Tokyo olümpiamängudel tuleb sportlastel allkirjastada leping, millega nad teadvustavad ohtu, et võivad surra koroonahaiguse või kuuma ilma tõttu.

Yahoo Sportsi avaldatud lepingust tuli kõige põletavama faktina välja, et sportlased peavad allkirjaga kinnitama, et on teadlikud riskidest, mis võivad lõppeda surmaga.

Erinevad sportlasorganisatsioonid on kutsunud Rahvusvahelist Olümpiakomiteed (ROK) üles selliseid lepinguid mitte sõlmima. Nende hinnangul ei tohiks selliseid riske sportlaste õlule panna.

Ilmsiks tulnud leping on järjekordne tilk edasilükatud mängude toimumises, mida praegu häirivad ka Jaapanis kehtivad eriolukorra reeglid.

Eelmisel suveolümpial Rio de Janeiros pidid sportlased samuti sarnasele dokumendile alla kirjutama, kuid seal polnud mainitud haigusi ja ekstreemset kuumust.

ROKi ametnikud ajavad aga jonni edasi ning viitavad, et sellised lepingud on saanud standardiks paljudel suurüritustel. ROKi president Thomas Bach on varem kinnitanud, et Tokyo OM saab olema kõigile ohutu. Mõnele sportlasele on aga ilmsiks tulnud lepingu valguses jäänud mulje, et Bachi sõnum ohututest mängudest ei pea paika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles