SÄRAV OLÜMPIAHETK ⟩ Tiit Soku võidetud ajalooline olümpiakuld korvpallis

MAAA
, Postimees Grupi peaprodutsent
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral lähme 1988. aasta Seouli olümpiamängudele.

Tiit Sokk oli NSV Liidu korvpallikoondise põhimängujuht. Seda koondises, kus mängisid legendaarsed Leedu ässad Arvydas Sabonis, Šarunas Marciulionis, Rimas Kurtinaitis ja Valdemaras Chomicius. Lisaks kuulus põhitegijate hulka kuulunud Aleksander Volkov. Just sellist seltskonda juhtis väljakul eestlane Tiit Sokk.

Koondise peatreeneriks oli sama legendaarne Aleksander Gomelski, kes viis oma unistuse ellu toetudes Baltikumist pärit mängumeestele.

NSV Liidu koondis alistas poolfinaalis üllatuslikult suurfavoriidi USA 82:76 ja finaalis mängiti kindlalt üle Dusan Ivkovići juhendatav Jugoslaavia 76:63 – Tiit Sokust sai eestlasest esimene korvpalli olümpiavõitja.

«Tahtmine koju tulla oli suur, aga just enne lõppu läks tahtmine ära, sest hirm tuli peale, hullem kui olümpiafinaal,» tunnistas olümpiavõitja intervjuus Toomas Ubale, kui oli just lennukist maha astunud ja näinud suurt rahvamassi, kes teda olid tervitama tulnud.

Isa koju saabumise üle rõõmustas ka Tiit Soku süles olnud tollal kolmeaastane Tanel, kellest hiljem sirgus samuti korvpallur.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles