Särav olümpiahetk ⟩ Erika Salumäe olümpiavõit ajas paljudel kananaha ihule

MAAA
, Olümpiaprogrammi juht
Copy

Enne Tokyo olümpiamängude algust meenutavad «Reporter» ja Postimees 20 kõige säravamat olümpiahetke. Sel korral lähme 1988. aasta Souli olümpiamängudele

Souli olümpiamängud aastal 1988 läksid kokku Eesti taasärkamisajaga – välja toodi sinimustvalged ja unistati vabadusest. Erika Salumäe olümpiakuld tol ajal tähendas eesti rahvale väga palju.

Finaalis, mis ajas paljudele kananaha ihule, alistas Salumäe Christa Rothenburger Ludingu Saksa DVst sõitudega 2:1 ja tõusis hoobilt laulva revolutsiooni ajal Eesti rahva kangelaseks. See oli Erika esimene olümpiakuld.

Ärkamisaja vaimustuses lubati juba järgmisel olümpial iseseisva riigina võistelda. Ja nii ka läks.

Koju saabunud sangarit võeti Tallinnas võimsalt vastu. «Ma ei suuda praegu rääkida, suur tänu, et tulite vastu. Ma tõesti mõtlesin oma rahvale, et tuua esimene kuldmedal,» ütles õnnelik olümpiavõitja esimeste sõnadena, kui oli saabunud Eestisse.

Sama juhtus ka Tiit Sokuga, kes mängujuhina viis kindlalt NSVL korvpallimeeskonna olümpiavõitjaks ja nende vastuvõtt Raekoja platsil kujunes tõeliseks rahvasündmuseks.

«Reporteris» avaldatud säravate olümpiahetkedega on võimalik tutvuda SIIN. Kui kõik 20 säravamat olümpiahetke on avaldatud, algab rahvahääletus, milles selgub eestlaste lemmik olümpiahetk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles