Ajalooline hetk: transsooline tõstja sõidabki Tokyo olümpiamängudele (2)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Laurel Hubbard.
Laurel Hubbard. Foto: Paul Childs/Scanpix

2012. aastal sugu vahetanud Laurel Hubbard arvati Uus-Meremaa olümpiakoondisesse.

«Uus-Meremaa saadab Tokyo olümpiamängudele viis tõstjat. Naistest lähevad sinna Laurel Hubbard, Cana Andrews-Nau ja Megan Signal ning meestest David Lee ja Cameron McTaggart. Kõik teevad olümpiamängudel oma debüüdi,» sõnas Uus-Meremaa olümpiakomitee enda teadaandes.

Just Hubbard on sportlane, kes pakub väga palju kõneainet. Temast saab esimene transsooline inimene, kes olümpiamängudel võistleb. Uus-Meremaa olümpiakomitee teatel vastab Hubbard kõikidele Rahvusvahelise tõsteliidu ja Olümpiakomitee kriteerimitele.

«Sooline identiteet spordis on väga tundlik ja keeruline teema, mis vajab keskteed inimõiguste ja võistluse aususe vahel. Meie oleme täielikult võtnud seisukoha kõiki inimesi austada ja toetame kõiki Uus-Meremaa sportlasi,» sõnas Kerain Smith, Uus-Meremaa olümpiakomitee president.

2016. aastal otsustas Rahvusvaheline Olümpiakomitee, et transsoolised sportlased võivad osaleda olümpiamängudel. Seda ka juhul, kui nad pole teinud soovahetusoperatsiooni. Enne oli see nõutud, kuid nüüd peavad sportlased lihtsalt läbima hormooniteraapia, mis peab kestma vähemalt kaks aastat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles