JÄRELVAADATAV ⟩ Zirk ja Jefimova suurüllatust ei valmistanud ega pääsenud olümpiafinaali

Sport
Copy

Tokyo olümpial tulevad esmaspäeva varahommikul starti ujujad Kregor Zirk ja Eneli Jefimova, kes osalevad vastavalt 200 m vabaltujumise ja 100 m rinnuliujumise poolfinaalis. Mõlemad leppisid omas poolfinaalis viimase kohaga ega pääsenud finaali. Postimehe otseülekanne algas kell 4.20.

Zirk jäi omas poolfinaalis ajaga 1.46,67 viimaseks, kaheksandaks. Aeg on veidi üle poole sekundi nõrgem eilsest eelujumise tulemusest, kuid parem olümpiaeelsest Eesti rekordist 1.46,90.

Zirk saab olümpia kokkuvõttes 13. koha, sest esimeses poolfinaalis said kolm meest temast nõrgema aja.

Jefimova alustas julgelt ja oli poolel maal viies. Distantsi teisel poolel ta kustus ning eilsega võrreldes ligi sekundi võrra nõrgem aeg 1.07,58 jättis ta omas ujumises samuti viimaseks. Et teise poolfinaali nõrgim tulemus oli 1.07,41, tähendab see Jefimovale kokkuvõttes 16. kohta.

Tänased medalivõitjad

(avaldame jooksvalt)

Naiste 100 m liblikat: 1. Margaret MacNeil (Kanada) 55,59, 2. Zhang Yufei (Hiina) 55,64, 3. Emma McKeon (Austraalia) 55,72.

Meeste 100 m rinnuli: 1. Adam Peaty (Suurbritannia) 57,37, 2. Arno Kamminga (Holland) 58,00, 3. Nicolo Martinenghi (Itaalia) 58,33.

Naiste 400 m vabalt: 1. Ariarne Titmus (Austraalia) 3.56,69, 2. Kathleen Ledecky (USA) 3.57,36, 3. Li Bingjie (Hiina) 4.01,08.

Meeste 4x100 m vabalt:

Enne võistlust:  

Zirk püstitas eelujumises 1.46,10ga uue Eesti rekordi ja sai 11. koha. Eesti olümpiakoondise pesamuna, kõigest 14-aastase Jefimova ajaks näitas stopper 1.06,79. Parandamisruumi veel on, sest tema isiklik tippmark on kevadel ujutud 1.06,47. Eelujumises võimsa lõpuspurdi teinud neiu sai 14. koha.

«Kui ma nägin aega, siis ma ei olnud väga õnnelik, sest ujumise ajal mul viimased tõmbed ei klappinud,» ütles Jefimova pärast võistlust Kanal 2-le. «Et 1.06 tuli, selle üle olen muidugi õnnelik. Ei olnud päris see, mis ma lootsin, aga olen väga-väga õnnelik, et sain poolfinaali.»

Jefimova jaoks oli tegemist üldse esimese stardiga olümpial ja nooruke ujuja tunnistas, et natuke tuli ka närv enne võistlust sisse. «Ma ei tea kuidas. Ma ei saa öelda, et väga suur närv tuli. Mõttes on ikka, et olen olümpia. See on nii suur võistlus, et suuremat ei saagi olla maailmas. Võib-olla see mõte jäi mulle pähe, siis tuli väike närv sisse,» põhjendas ta.

Poolfinaal on kavas juba esmaspäeva varahommikul. Eraldi ettevalmistust ta selleks teha ei jõua. «See tuleb juba nii kohe. Tuleb samamoodi läheneda, ei hakka ütlema, mida ma sellelt ootan. Lihtsalt olen praegu õnnelik ja rahul sellega, et sain olümpial poolfinaali,» ütles Jefimova.

Samas tunnistas Jefimova, et saab kindlasti veel kiiremini ja paremini ujuda. «Viimased tõmbed täna üldse ei klappinud, ma libisesin väga kaua. Ma arvan, et kui arvutaks paremini, siis võiks isegi tulla natuke parem aeg,» lõpetas ta intervjuu lootusrikkalt.

Zirk pääses 200 m vabalt ujumises 11. ajaga poolfinaali ning esmaspäeval tuleb tal nüüd võistlustulle asuda kahel distantsil. Teist päeva järjest ujus ta ka Eesti rekordi, 200 m vabalt ujumise uued rekordnumbrid on 1.46,10.

Oma eelujumises oli Zirk kõige nõrgema isikliku rekordiga, kuid oli finišis kolmandana. Tihe võistlusgraafik pole Zirkile probleemiks kujunenud. «Väsinud ei olnud, magasin öösel ilusti. Hommikul ujumas ei käinud, aga tegin olümpiakülas väikese venituse, üritasin lihtsalt puhata. Tundub, et puhkasin ilusti välja,» ütles ta intervjuus Kanal 2-le.

Suurvõistlusele omaselt noorel eestlasel liblikaid kõhus pole? «Ei ole üllataval kombel. Natuke ikka on, aga mitte nii palju, kui ma arvasin, et oleks,» pakkus Zirk.

Esmaspäeval on Zirkil programmis kaks võistlusstarti. 200m vabalt ujumise poolfinaal hommikul ja õhtul sama distants liblikujumises. «Praeguse plaaniga on nii jah. Eks kui ma 200 vabalt finaali saan, siis liblikast loobun. Seda vaatame homme hommikul, seal saab jooksvalt asju ümber mängida,» jättis ta plaani lahtiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles