PM TOKYOS ⟩ Suur korvpalliblogi: hiilgava teise poolaja teinud Prantsusmaa alistas USA!

Jarmo Jagomägi, Tokyo
Copy
Evan Fournier' supermäng oli Prantsusmaa edu üks aluseid.
Evan Fournier' supermäng oli Prantsusmaa edu üks aluseid. Foto: Charlie Neibergall/AP/Scanpix

Olümpiamängude korvpalliturniir on spordipeo üks oodatuimaid alasid. Tokyos alustati lahingutega täna. Postimees veetis pika päeva Saitama Super Arenal, et tuua teieni avapäeva kõik tähtsamad sündmused, mõtted ja emotsioonid.

Ajakava ja tulemused (25.07): 

Iraan - Tšehhi 78:84

Iseseisva riigina esimest korda olümpiale jõudnud Tšehhi debüüt kujunes edukaks. Tõsi, avamänguks saadi ilmselt kogu turniiri kõige nõrgem vastane, ent n-ö kohustuslik võit vormistati ära. 

Lihtsat jalutuskäiku Iraan aga eurooplastele ei andud. Viimane veerandaeg võideti lausa 32:17. Lõpu eel jõuti veel nelja silma kaugusele, ent tšehhid pääsesid ehmatusega.

Võitjate resultatiivseim oli 16 punkti visanud Patrik Auda, Blake Schilb lisas 14, Jan Vesely 11 silma. Tiimi suurim täht, Chicago Bullsi tagamees Tomaš Satoransky piirdus 6 punktiga, ent jagas 8 resultatiivset söötu, noppis sama palju lauapalle ja tegi 5 vaheltlõiget. 

Iraani parim oli Behnam Yakhchali 23 punktiga. Muide, 25-aastane tagamees esindab tulevast hooajast Saksamaa kõrgliiga klubi Mitteldeutscheri. Mullu mängis ta mõnda aega koos Rain Veidemaniga sama riigi esiliigas Rostockis. 

Senini ainus NBAs platsile jooksnud iraanlane, Hamed Haddadi panustas 15 punkti ja 10 lauapalliga. 36-aastane tsenter müttas aastatel 2008-2013 Memphis Grizzliesis ja pärast seda veel ühe hooaja Phoenix Sunsis. 

Saksamaa - Itaalia 82:92

Paberil favoriidina mängule vastu läinud Itaaliale löödi alustuseks korralikult luu kurku. Eelkõige jäädi hätta Saksamaa tugeva kaitsemänguga, ise oldi selles elemendis selgelt liiga pehmed. Kogenud tegijatest kubisev tiim suutis end aga koguda.

Sakslased kontrollisid tegelikult suuremat osa kohtumisest, veel 4.45 enne lõpuvilet juhiti 82:80. Siis jooksis aga mängumootor täielikult umbe. Itaalia hoidis vastased nulli peal, põrutas ise 12 punkti ja teenis raske, kuid mesimagusa võidu. 

Võitjate parimana tõi Simone Fontecchio 20 punkti, Danilo Gallinari ja Stefano Tonut lisasid 18 silma. Kogenud Nicolo Melli põrutas 13 silmast 7 viimase kolme minutiga. 

Sakslaste poolelt kerkis 24 punktiga üleplatsimeheks Maodo Lo. 21-aastane Isaac Bonga panustas 13 silma, ent tähtsatel hetkedel jooksis rünnak tema tõttu mitmel puhul kokku. 

Austraalia - Nigeeria 84:67

Paar nädalat USA alistanud satside lahingus jagus võrdset mängu 32 minutiks. Austraalia suutis vastase toore talendi ja võitluslikkuse otsustavatel hetkedel tarkusega maha suruda. Viimane veerandaeg võideti 26:15. 

Tervikuna oli kohtumine väga rabe. Kahe võistkonna peale tehti koguni 46 pallikaotust (Nigeeria 24, Austraalia 22) ja mänguilu nappis. Ilmselt tulenes see osati Nigeeria kaootilisest mängupildist, ent neljal korral olümpial neljandaks jäänud Austraalia peab medali võitmiseks kindlasti oma esitust parandama. 

Võitjate poolelt viskas Patty Mills üleplatsimehena 25 punkti. Nic Kay lisas 12, Joe Ingles ja Dante Exum 11 silma.

Nigeeria skoorijad jagunesid ühtlaselt. Obi Emegano kogus 12, Jordan Nwora ja Achiuwa Precious 10 punkti.

Prantsusmaa - USA 83:76

Turniiri avapäeva viimane kohtumine pakkus närvide mängu kuni viimaste sekunditeni. Kohtumise avaveerandi võitis 22:15 USA ning ka poolajapausile mindi ameeriklaste kaheksa punktilises eduseis 37:45.

Kolmandal veerandajal näitas vinget mängu Prantsusmaa koondis, kes kontrollis veerandaja lõpus sündmuste käiku ja lubas USA-l visata vaid 11 punkti, viimast veerandit alustati prantslaste 62:56 juhtimisel.

Kui kohtumise lõpuni jäi veidi enam kui viis minutit, siis oli USA teinud 13:1 spurdi ning juhtis 69:63. Ent Prantsusmaa võitles end mängu tagasi. Minut enne kohtumise lõppu suutis Prantsusmaa kahe puntiga 76:74 ette rebida ja enam juhtohje käest ei andnud.

Kui avapoolajal tundus, et USA oleks justkui esimese-teise käigu peal teadlikult, siis korralikult gaasi üles ei leitudki. Tegutseti üsna meeskondlikult, kuid puudus suurem sära. Kas raske ja pikk NBA hooaeg on jalgades? Võib-olla tõesti, sest energiat justkui nappis.

Võib-olla mõjub see hea äratuskellana. Reservi jäi USA-l kindlasti. 76 punkti on nende kohta liiga vähe. Samas tasub kiita pranstlaste kaitset, eriti korvi alt. Võib-olla ongi see USA nõrgim koht?

Enne turniiri

Pärast seda, kui NBA korvpallurid lubati olümpiamängudele, tagusid ameeriklased kahel esimesel korral konkurendid maapõhja. Ent 2000. aastal Sydneys said teised juba vastu ning 21. sajandil küsitakse kõigi mängude eel – kas keegi suudab jätta USA kullata?

Loe pikka eelvaadet siit:

Olümpiaturniiri alagrupid

A-grupp: USA, Prantsusmaa, Tšehhi, Iraan.

B-grupp: Austraalia, Saksamaa, Itaalia, Nigeeria.

C-grupp: Jaapan, Hispaania, Sloveenia, Argentina.

Veerandfinaali pääseb iga grupi kaks esimest, lisaks kaks edukamat kolmanda koha omanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles