FOTOD Teisena lõpetanud Hollandi rattur arvas, et tuli olümpiavõitjaks

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Annemiek van Vleuten arvas ekslikult, et on tulnud olümpiavõitjaks.
Annemiek van Vleuten arvas ekslikult, et on tulnud olümpiavõitjaks. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Viis aastat tagasi Rio olümpia grupisõidus raskelt kukkunud hollandlanna Annemiek van Vleuten võitis Tokyos karjääri esimese olümpiamedali. Paraku polnud see kuldne, nagu ta ise esialgu arvas.

Kui 28-aastane Van Vleuten üle finišijoone jõudis, tundis ta end olümpiavõitjana. Mingil põhjusel polnud ta kursis, et enam kui minut varem oli päriselt olümpiavõitjana finišeerinud 30-aastane austerlanna Anna Kiesenhofer.

«Ma tõesti ei teadnud. Tuleb välja, et sain asjadest valesti aru,» sõnas hollandlanna. «Mind valdavad segased tunded. Olen siiski olümpiamedali üle õnnelik, sest see oli auhinnakapist veel puudu.»

Annemiek Van Vleuten Tokyo olümpiamängude finišis. 
Annemiek Van Vleuten Tokyo olümpiamängude finišis. Foto: Ben Stansall

Kuigi ratturid ei saa olümpiavõistlusel kasutada tavapärast raadiosidet, antakse neile üldiselt ikkagi informatsiooni võistluste käigust, näiteks vaheaegadest. Millegipärast ei suutnud kohtunikud aga peagrupile vajalikku informatsiooni edastada. Hollandi koondise ratturid, keda oli võistlustules neli, püüdsid küll jooksikutel järge pidada, kuid nad magasid Kiesenhoferi äramineku maha. 

Olümpiavõidule oli Van Vleuten lähedal ka Rio mängudel, kuid paraku pidi ta võistluse liidrikohalt pärast karmi kukkumist katkestama. Tollel võistlusel koguni kaks minutit kraavis arstiabi oodanud hollandlannal diagnoositi haiglas peapõrutus ja selgroos kolm mõra.

Olümpiavõitjaks tuli suurüllataja

Anna Kiesenhofer.
Anna Kiesenhofer. Foto: Christian Hartmann

Tokyos olümpiavõitjaks tulnud Kiesenhoferile oli tänane võit kahtlemata karjääri tipphetk. Huvitaval kombel peetakse teda hoopiski eraldistardi spetsialistiks.

2017. aastal oli Kiesenhofer lähedal karjääri lõpetamisele. Ta oli küll sõlminud esimese profilepingu Lotto Soudaliga, kuid osapooled lõpetasid selle juba samal aastal. Järgmised kaks aastat pühendas ta end matemaatikale, milles tal on doktorikraad.

Oma armastatud spordiala juurde naasis ta 2019. aastal, võites Austria meistritiitli nii tempo- kui ka grupisõidus. Järgmisel aastal kaitses ta meistritiitleid ning teenis EMil eraldistardis viienda ja grupisõidus 20. koha.

Need tulemused polnud aga piisavad, et teenida leping mõne WorldTouri võistkonnaga. Ilmselt pole põhjust kahelda, et järgmiseks hooajaks on tal kosilasi küll ja veel.

Kiesenhoferi ja Van Vleuteni järel võitis Tokyo olümpia grupisõidus pronksmedali itaallanna Elisa Longo Borghini (+1.29).

Naiste jalgratta grupisõidu esikolmik.
Naiste jalgratta grupisõidu esikolmik. Foto: GREG BAKER
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles