Ülevaade ⟩ Olümpiavõitjatest vehklejad võitsid Eestile sel sajandil teise kulla, kokku 10. medali

Karl-Joosep Küngas
Copy
Eestile olümpiavõidu toonud vehklejad.
Eestile olümpiavõidu toonud vehklejad. Foto: Tairo Lutter

21. sajand on Eesti spordile olnud suveolümpiamängudel väga edukas. Kokku on võidetud koguni 10 medalit, millest kaks kõige kirkamad.

Selle sajandi esimesed olümpiamängud peeti suurvõistluse sünniriigis Kreekas. Ateena mängudel võideti kokku kolm medalit.

Jüri Jaanson hõbe Ateena

Oma viiendatel olümpiamängudel osalenud Jaanson sai lõpuks ka poodiumile astuda. Sõudmise ühepaadil tuli eestlasel tunnistada ainult norralase Olaf Tufte paremust

Aleksander Tammert pronks Ateena

Ateenas medalisoosikuna kettaheiteringi läinud Tammert jäi esialgu küll esimesena poodiumilt välja, kuid peagi pärast lõppvõistlust selgus tõsiasi, et parima tulemuse heitnud ungarlane Robert Fazekas ei andnud dopinguproovi. Lõpuks nõustus ta uriiniproovi üle anda, kuid üritas spetsiaalse seadme abil dopingukontrollile võõrast urniiniproovi esitada. Nõnda kerkiski Tammert kolmandaks.

Indrek Pertelson pronks Ateena

Juba neli aastat varem judo raskekaalus Sydneys pronksmedali võitnud Pertelson sai samaga hakkama ka Ateenas.

Gerd Kanter kuld Peking

Alates 2007. aastast kettaheite valitsejaks peetud Kanter tuli Pekingisse suurfovoriidina ning Eesti vägilane sai oma tööga ideaalselt ka hakkama. Täpselt meetriga võitis ta kuldmedali, mis oli kolmas olümpiakuld taasiseseisvunud Eesti jaoks suveolümpiamängudelt.

Jüri Jaanson, Tõnu Endrekson hõbe Peking

Enne Kanteri kullavõitu võtsid kettaheitjalt pingeid vähemaks sõudjad Jaanson ja Endrekson. Oma viimastel, kuuendatel mängudel osalenud Jaanson pani vägeva punkti olümpiakarjäärile.

Heiki Nabi hõbe London

2012. aasta mängudel tõi Eestile kõige kirkama medali maadleja Heiki Nabi, kes võttis sisuliselt maksimumi, mis tol päeval võimalik oli. Finaalis tuli tal alistuda täielikult tol ajal meeste raskekaalu valitsenud Mijan Lopez Nunezile.

Gerd Kanter pronks London

Valitseva olümpiavõitjana Londonis startinud Kanter polnud enam elu parimas vormis, kuid vaatamata sellele õnnestus taaskord poodiumile kerkida. Sedapuhku tuli pronksmedal, mis maitses ikkagi väga magusalt.

Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä, Kaspar Taimsoo, Allar Raja pronks Rio de Janiero

Eestlaste medaliarvet suveolümpiamängudel suutsid suurendada Eesti paarisaeruline neljapaat, kes naasis Brasiiliast pronksmedaliga.

Katrina Lehis pronks Tokyo

Vehklemises taasiseseisvunud Eestile esimese medali võitnud Lehisest sai esimene naine, kes sel sajandil suveolümpialt medali võitnud.

Katrina Lehis, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Irina Embrich kuld Tokyo

Pärast 13 aastat sai Eesti jälle olümpiavõitu tähistada. Sellega suutsid hakkama saada Eesti epeevehklejad, kes naiskondlikus võistluses kuldmedali endale võitsid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles