PM TOKYOS ⟩ Karjääri viimase olümpiastardi teinud Kangert: kohutav, ütlen ausalt (3)

Siim Kaasik, Tokyo
Copy
Tanel Kangert Tokyo olümpia grupisõidus.
Tanel Kangert Tokyo olümpia grupisõidus. Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix

«Kohutav, ütlen ausalt,» sõnas Tanel Kangert pärast Tokyo olümpiamängude eraldistarti. 39 sportlase konkurentsis teenis ta 22. koha.

«Vahet pole, kas tänane sõit oleks sellistes oludes olnud viis aastat tagasi, aasta pärast või eelmine aasta, ma lihtsalt jooksen sellise kuumaga kokku. Võin juua nagu kaamel, võin süüa lusikaga soola, aga see ei muuda mitte midagi. Esimene ring oli veel enam-vähem, teine ring oli täiesti veest tühi,» rääkis Kangert, lisades, et ilmselt oli see üks karjääri kehvematest eraldistartidest.

Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: Mihkel Maripuu

Lisaks ebasobivale kliimale tõi Kangert välja veel ühe põhjuse, miks minek polnud soovitud tasemel. «Ilmselt on suur vahe selles, kuidas keegi sai valmistuda. Minu ainukene võimalus valmistuda oli põhimõtteliselt trenni teha ja mõned grupisõidu võistlused, mis viimase kuu jooksul olid. Aga parim võistlus on ikkagi Tour de France ja 21 päeva järjepidevat pingutust,» lausus Kangert.

Juba enne võistlust tajus 34-aastane eestlane, et kõrget kohta olümpiamängudelt ilmselt ei tule. «Olles täiesti realistlik, siis minu suurim võimalus oli, et kõikide teise jaoks hakkab vihma sadama ning teine ja kolmas grupp sõidavad oluliselt teistes tingimustes. Mitte et ma teiste ebaõnnele loodaks. Lihtsalt see seletab, miks ma nii ütlen. Järelikult pole ma nii heal tasemel, kui viimase grupi sõitjad. Võib-olla on see mingi märk, äkki aitab tiitlivõistlustel eraldistardi 30. kohtadest. Vaja on teatepulk üle anda neile, kes tulevad alt poolt.»

Kolmandatel olümpiamängudel võistelnud Kangert kinnitas, et võitles siiski lõpuni ega andnud alla. «Ma ei saa öelda, et ma ääretult nukker olen. Pingutasin lõpuni välja. Tempo langus oli puhas füsioloogia, mitte alla andmine. Enda pea huvides jätsin isegi pulsiomeetri peale panemata. Tean, et numbrid oleksid olnud kohutavalt kõrged. Grupisõidus nägin, mis minuga juhtus, kui olin tund aega lihtsalt grupis sõitnud ja pulss oli 170-180. Ma ei suuda sellise kuumaga kohaneda,» nentis ta.

Küsimusele kas Rio mängude grupisõidu üheksandat meest võib veel olümpiamängudel näha, vastas Kangert otsekoheselt: «Ei näe.»

Olümpiakogemus osutus pettumuseks

Oma kolmandast olümpiakogemusest Kangert just vaimustunud polnud. Ratturid ööbivad olümpiakülast enam kui kahe sõidutunni kaugusel ning mingisugusest melust osa pole saanud.

Tokyo olümpia temposõit

  1. Primož Roglič (Sloveenia) 55.04,19
  2. Tom Dumoulin (Holland) +1.01,39
  3. Rohan Dennis (Austraalia) +1.03,90

***

22. Tanel Kangert (Eesti) +4.01,06

«Siin on aeg läinud 95 protsenti horisontaalis vedeledes. Meil pole võrreldavad tingimused olümpiakülaga, kus saad vähemalt ringi kõndida. Meid ei lasta sisuliselt hotellist väljagi. Olen parkimismajas jalutamas käinud, aga seal on ka igav, sest autod on kõik ühesugused. Need on korraldajate poolt meile antud masinad, minu jaoks pole seal midagi põnevat vaadata.

Päevad on olnud nürid. Eriti, kui oled pereinimesena harjunud lastega tegelema, väljas jalutama ja igapäevatoimetusi tegema. Päev horisontaalis on mõnus, aga kolmandal päeval tekivad minusugusel inimesel juba lamatised,» ei teinud Kangert saladust, et tal hakkas Jaapanis igav.

Küll aga oli ratturitel privileeg võistelda publiku ees. «Grupisidus oli isegi tuhandeid inimesi. See oli nii üllatav, et pidin isegi küsima, kes nad siia lubas ja tõi. Tee ääres oli ka ikkagi palju inimesi. Oli täitsa võidusõidu tunne. Kuid korralduslikult ma ei tunne et oleksin olümpial. Tunne on sama nagu ükskõik millisel MMil. Ainult ratturid kahes hotellis, iga päev samad näod, kellega niikuinii 13-14 aastat võidu sõitnud. Seda olümpiatunnet ega elu pole tunda saanud.»

Küsimusele, kas suve lõpus on ka mõni põnev võistlus ees ootamas, vastas Kangert muiates: «Gravel Grindel Estonia, 14. august. Sinna võib iga inimene tulla, see pole olümpia, kus pead hullu moodi trenni tegema, vaeva nägema, valituks osutuma ja laskma ninale sügavpuhastust teha.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles