Margus Hundi saatusekaaslane jõudis kolme aastaga olümpiale

Siim Kaasik, Tokyo
Copy
Lawrence Okoye.
Lawrence Okoye. Foto: Tamas Vasvari/EPA/SCANPIX

Kui eestlastel on Margus Hunt, siis brittidel Lawrence Okoye. Mõlemad mehed alustasid sportlasteed kettaheites ning liitusid seejärel ameerika jalgpalli. Hundi jaoks kujunes karjäär NFLis edukaks, ent Okoye läbilööki ei teinudki. Nüüd proovib ta uuesti õnne kergejõustiklasena.

29-aastane Okoye tegi olümpiadebüüdi 2012. aastal Londonis ning pääses kodupubliku ees ka kettaheites finaal. Võistluse, kus Gerd Kanter võitis pronksmedali, lõpetas Okoye 12. kohaga.

Lawrence Okoye.
Lawrence Okoye. Foto: Stephen Lam

Järgmisel aastal avaldas Okoye soovi pürgida NFLi. See oli mõnevõrra ootamatu, sest ta polnud varem ameerika jalgpalli keskkoolis ega ülikoolis mänginud. NFLi draft'i testidel avaldasid tema jõu- ja kiirusnäitajad muljet viiele meeskonnale. Kuigi draft'is teda ei valitud, pakkus San Francisco 49ers lepingut, millele britt ka allkirja andis.

2011. aastal kettaheites U23 Euroopa meistriks tulnud Okoye karjäär ameerika jalgpallurina kestis viis aastat. Ta kuulus veel Arizona Cardinalsi, New York Jetsi, Dallas Cowboysi ja Miami Dolphinsi nimekirja, kuid ei saanud kirja ühtegi NFLi mängu. Tagatipuks sai ta ka vigastada. Unistus suurest NFLi karjäärist lõppes 2017. aastal

«Mul oli üsna halb song. Naasmine ameerika jalgpalli juurde olnuks kehale üsna karm,» selgitas ta. «Otsustasin uuesti ketast heitma hakata. Esmalt ravisin end terveks ja siis hakkasin heitma.»

Ketta võttis Okoye tagasi kätte 2019. aastal. Esmalt tuli taasta visketehnika. Kõik liikus justkui paremuse poole, ent 2020. aasta alguses tabas maailma pandeemia, mis sulges Suurbritannias kõige muu kõrval ka kergejõustikustaadionid.

Olümpiaunistus silme ees võttis Okoye ketta kaasa ja hakkas seda loopima maja lähedal pargis. «Naabritele ei meeldinud see üldse. Neil sai minust kõrini,» ei teinud ta saladust. «Vähemalt oli mul võimalus kuskil harjutada, mõnel nii hästi ei läinud.»

Hoolimata keerulisest perioodist õnnestus tal juunis Kopenhaagenis heita 66.30, millega täitis olümpianormi (66.00). Kolm päeva hiljem nihutas ta Södertäljes enda hooaja tippmargi 67.13-ni. Maailma hooaja edetabelis, mida juhib 71.40-ga rootslane Daniel Stahl, annab see 12. koha.

Tokyo olümpia kettaheite kvalifikatsioon peetakse reedel. Okoye esimene eesmärk on pääseda end 12 parema hulka ehk finaali. Selleks tuleb kirja saada 66 meetrit. «Kettaheite tase on äärmiselt tugev. Pean olema parimas hoos,» ütles ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles