Vaatemängulise ala olümpiadebüüt toob starti mitmeid Eestiki ilma teinud ekstreemsportlasi

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Rim Nakamura stiilinäide Simple Sessionil.
Rim Nakamura stiilinäide Simple Sessionil. Foto: Eisa Bakos/Simple Session

Esimest korda olümpiamängude kavva kuuluvas BMX Freestyle’is lähevad laupäeval võistlustulle mitmed Simple Sessioni poodiumiomanikud, nende seas jaapanlasest suurfavoriit Rim Nakamura, kes eelmisel aastal Eestis kulla kaela sai.

«Nagu rula tänavasõidu finaal näitas, on elamusspordis väga tihti nii, et võib olla kelle iganes päev – suurfavoriit Nyjah Huston ei pääsenud rulas isegi esimese kuue hulka,» kommenteeris Simple Sessioni korraldaja Risto Kalmre.

Rim Nakamura.
Rim Nakamura. Foto: Eisa Bakos/Simple Session

BMX pargis on stardis kõigest üheksa sõitjat ning võiduvõimalus on neist paljudel. Peamiste soosikutena nimetab Kalmre 2020. aasta Simple Sessioni BMX ala võitnud Rim Nakamurat, Logan Martinit (Austraalia) ja Nick Bruce'i (USA). Viimased kaks olid Eestis poodiumil vastavalt 2014. ja 2016. aastal. Samas ei tasu tema sõnul maha kanda ka vanameistrit ja viis korda Simple Sessioni poodiumile jõudnud Daniel Dhersi (Venezuela).

Kalmre selgitusel lähevad olümpiamängudel arvesse mõlemad üheminutilised võistlussõidud - mitte ainult parema punktisummaga sõit nagu paljudel teistel võistlustel - seega on eksimiseks vähem ruumi. «Kukkumine või koperdamine üheski sõidus võib lõpptulemuse rikkuda,» selgitas ta. «Samas jällegi on sõitjad sunnitud parema punktisumma saavutamiseks sooritama kummaski sõidus rohkem erinevat kava, mis on vaatajatele põnevam.»

Logan Martini stiilinäide 2014. aasta Simple Sessionilt.
Logan Martini stiilinäide 2014. aasta Simple Sessionilt. Foto: Nathan Beddows/Simple Session

Kalmre sõnul ongi BMX olümpial suunatud nii-öelda pargisõidu trikimasinatele, kelle tase on praegu eriti kõrge, ning mis teeb ala pealtvaatajatele atraktiivsemaks. «Usun, et BMX Freestyle võetakse Tokyos väga hästi vastu ja ehk on tulevikus kavas ka mõni teine BMX Freestyle distsipliin,» ütles Kalmre tunnistades, et tegelikult on kõige populaarsem BMX distsipliin kindlasti tänavasõit ehk street.

«Naiste BMX pargi olümpiale jõudmine tundub endiselt ulmeline saavutus,» seletas Kalmre, kelle korraldatav Simple Session oli 2012. aastal esimene suurvõistlus, mis naiste BMX-i oma kavva võttis.

«Tol ajal ei tahtnud pea üksi võistlus naiste BMX-ist midagi kuulda. Nüüd aga on naiste BMX-i klass pea igal suuremal võistlusel ning hästi sõitvaid naisi on palju juurde tekkinud. Ning kaheksa aastat pärast esimest Sister Sessionit Eestis on tüdrukud olümpial – nende hulgas üks favoriite Minato Oike (Jaapan), kes sai 2020. aasta Simple Sessionil hõbemedali ning osales ka 2013. aasta Sister Sessionil.»

Naistest on suuremad soosikud veel 2020. aasta Simple Sessioni võitja Nikita Ducarros (Šveits) ja 2016. aastal Eestis võistelnud Hannah Roberts (USA).

Minato Oike.
Minato Oike. Foto: Simple Session/Naoki Gaman.

«Julgen väita, et BMX-ist ja rulasõidust saab olümpial täielik magnet. Eriti veel Pariisis, kui loodetavasti ei ole enam piiranguid, areenil on ka publik ning sõitjad saavad rohkem näidata nende hingelt ja vaimult vabade alade tõelisemat palet,» rõõmustas Kalmre.

Meeste BMX Freestyle kvalifikatsioon toimub Eesti aja järgi 31. juuli hommikul kell 5:20 ning finaal 1. augusti hommikul kell 5:20. Naiste kvalifikatsioon on laupäeval kell 4:10 ning finaal pühapäeval kell 4:10.

Simple Session 2021 tuleb taas

Simple Session on rahvusvaheliselt tuntud ja Eesti suurim tänavaspordisündmus, mis toimub sel aastal 20.-21. augustil juba kahekümne esimest korda. Rula- ja BMX tänavasõidu distsipliinide võistlustest võtab osa 32 professionaalset rulatajat ja 32 trikiratturit üle kogu maailma.

Võistluste avapäeval Põhjala tehases toimuvad nii rula- kui ka BMX kvalifikatsioonisõidud ning sõitmas näeb ka võistlusele pääsenud Eesti sportlasi. Laupäeval, 21. augustil astuvad finaalides mõõtu võtma edasipääsejad, kelle etteastetele paneb punkti auhinnatseremoonia. Üle aastate toimub Simple Session suvel, mis on mõlema ala harrastamise ja võistluste tipphooaeg.

Sisehallis toimuvatele võistlustele on piiratud arv kohti. Kahel päeval on kokku neli erinevat piletiga sessiooni. Esialgse ajakava ja piletiinfoga saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles