PM TOKYOS ⟩ Eesti rekordiga olümpiafinaali jõudnud Rasmus Mägi: midagi ilusat siin polnud (1)

Jarmo Jagomägi, Tokyo
Copy
Rasmus Mägi poolfinaal Tokyo olümpial.
Rasmus Mägi poolfinaal Tokyo olümpial. Foto: Tairo Lutter

Tokyo olümpial Eesti rekordiga finaali jõudnud 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi oli vahetult pärast finišit heas tujus, kuid tunnistas, et jooks oli keeruline.

«Igat pidi natuke rahutu. Kuskil kogu aeg midagi toimus. Üks mees niitis teise peaaegu maha ja ise panin [Kyron] McMasteriga kättpidi kokku,» sõnas oma poolfinaali teisena lõpetanud ja Eesti rekordi 48,36 peale viinud Mägi. 

«Tuli olla hästi tähelepanelik, et midagi kuskil vussi ei läheks. Jalgade poolest polnud nii hea tunne kui eeljooksus. Aga usun, et need kaks jooksu toimivad finaaliks kõige paremini.»

Mägi tõdes, et tal oli natuke õnne jooksu koosseisu osas. Poolfinaalides tervikuna näitas ta üheksandat aega, kuid pääses tänu teisele kohale edasi.

Meeste 400m tõkkejooksu poolfinaalide tulemused. Edasipääsejad on märgitud Q-tähega.
Meeste 400m tõkkejooksu poolfinaalide tulemused. Edasipääsejad on märgitud Q-tähega. Foto: ROK

«Sattusin heasse jooksu. Teisalt olla kolmandas jooksus ja näha, kuidas korralike aegu paugutatakse, on ka paras praadimine,» arutles Mägi. «Kahe otsaga asi, aga sisendasin endale juba enne, et teiste aegu ei saa liiga palju vaadata. Oma asjad tuleb ära teha.»

Ta lisas: «Midagi ülemäära ilusat siin polnud, aga põhiülesanne sai täidetud.»

Mägi ütles, et vaatas poolfinaali eel üle ja analüüsis vastaste eeljookse. Paigas oli kindel taktika: favoriidi McMasteriga kontakti hoida. Kuigi lõpusirge alguses toimus kaks rada eestlasest eemal kukkumine, õnnestus plaan hästi realiseerida. 

Lõpusirge alguses toimunud kukkumine, mis sai saatuslikuks jamaicalasele Jaheel Hyde'le.
Lõpusirge alguses toimunud kukkumine, mis sai saatuslikuks jamaicalasele Jaheel Hyde'le. Foto: Tairo Lutter

«Mul oli üsna okei algus. Ma ei tea, kuidas McMaster alustas, aga Teemantliigadel on ta minu arust tunduvamalt kiiremini alustanud. Temaga suutsin kontakti säilitada. Siserajalt tulnud [Abdelmalik] Lahoulou rütmi ma enam-vähem teadsin, teda ma nii väga ei kartnud. Eeldasin, et võtan lõpuga igal juhul ära. Tähtsaim oli McMasteriga sidet hoida,» harutas Mägi jooksu pulkadeks.

Kolmas poolfinaaljooks, kus Mägi tuli teiseks:

Kui palju jäi veel ülehomseks finaaliks varu? «Eelkõige selle arvelt, et kaheksandal tõkkel üks mees kukkus ja teine minu rajale tikkuma hakkas. Tähelepanu läks pisut ära. Viimased kaks tõket ei tulnud nii hästi jalga kui eeljooksus. Kui kõik saada sujuvaks, jäi sisse nii tehniliselt kui ka enesetunde poolest,» vastas Mägi.

Kas võiks tulla aeg 48,0? «Siis juba pigem 47,99,» muigas Mägi.

Rasmus Mägi tähistamas Tokyo olümpial finaali pääsemist.
Rasmus Mägi tähistamas Tokyo olümpial finaali pääsemist. Foto: Tairo Lutter

Rekordimehe sõnutsi on tänavune olümpia igas mõttes eriline. Lisaks põrgulikule kuumusele venis vahe eeljooksude ja poolfinaalide vahel erakordselt pikaks, ligi kahele ja poolele päevale. See lõi rütmi sassi. 

«Tavaliselt saame need jooksud järjestikustel päevadel ära teha. Maksimaalselt jäetakse võib-olla 30 tundi vahet ehk poolteist päeva. Siin olnud 60+ tundi on tavapäratult palju,» selgitas Mägi.

«Eeljooksu järgsel päeval oli tunne päris uimane ja väsinud. Kuumus jõudis pika vinnaga kohale. Samas eile õhtul oli päris hea, täna enam mitte nii väga. Paras laveerimine. Korralik praadimine käis, et poolfinaal juba kätte jõuaks.»

Finaal peetakse 3. augustil kohaliku aja järgi kell 12.20 ehk puhkuseks jääb poolteist päeva. 

Meeste 400m tõkkejooksu finalistid.
Meeste 400m tõkkejooksu finalistid. Foto: ROK

«Nüüd peab end jälle kohandama hommikuseks või varalõunaseks jooksus. Käib pidev ümberhäälestamise protsess. Ma ei tea ühtegi teist kergejõustikuala, kus vahe eelvõistluse ja finaali vahel oleks nii suur. Ütleme, et kui finaal läbi saab, siis seda ma igatsema ei jää,» märkis Mägi. 

Viis aastat tagasi Rio de Janeiros lõpetas ta kuuenda kohaga. Mis pakuks tänavu finaalis rahuldust?

«Enam pole midagi kaotada, tuleb olukorras viimast võtta,» arutles Mägi. «Tahaks finaalis saada enda jaoks kätte võimalikult sujuva jooksu. Tahan oma võimalused ära kasutada.»

Vaata, mida rääkis Mägi lisaks Kanal 2-le antud intervjuus:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles