Trikiratturid tegid Tokyos ajalugu, medaleid teenisid mitmed Eestiski võistelnud sportlased

Postimees Sport
Copy
Logan Martin.
Logan Martin. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Esimest korda olümpiakavas olnud BMX Freestyle pargisõidu võitsid meeste arvestuses austraallane, Eestiski võistelnud 27-aastane Logan Martin ning naiste olümpiakulla viis koju 19-aastane britt Charlotte Worthington, kes maandus esimest korda naiste võistlustel perfektse 360-tagurpidisalto.

«Logan Martin tuli võistlusele suurfavoriidina ning ei lasknud fännidel pettuda – ta tegi puhtad ja võimsad sõidud, mida keegi ei suutnud alistada. Pea võimatud trikid, mida keegi teine Tokyos ei teinud, näiteks front bikeflip oli omaette tase.

Logani esimest skoori keegi ületada ei suutnudki ning võistluse viimast sõitu läks Logan tegema juba teades, et on olümpiavõitja. Ülejäänud poodiumikohtadele käis tihedam võistlus. Nii Venetsueela Daniel Dhers, Briti Declan Brooks kui ka Costa Rica Kenneth Tencio konkureerisid väga tugevalt,» selgitas Eesti suurima rula- ja BMX ürituse Simple Session korraldaja Risto Kalmre.

Kuldmedali kaela saanud Logan Martinile (AUS) punktiskooriga 93,30 järgnesid Daniel Dhers (VEN) 92,05 punktiga ja britt Declan Brooks 90,80 punktiga. Nii Martin kui Dhers on tuttavad ka Eesti ekstreemspordi publikule – Martin seisis viimati Simple Sessioni poodiumil seitse aastat tagasi, ning suur Eesti ja Tallinna fänn, 36-aastane Daniel Dhers seisis Simple Sessioni poodiumil viimati 2019. aastal.

Kalmre kommenteeris, et vanameister Daniel Dhers pani olümpia finaalis välja perfektselt puhta esituse ning tohutu trikipagasi tänu millele õnnestus teenida kaela hõbemedal. Brooksi õhulennud ja topelt tagurpidisalto ning võimsad üleminekukombinatsioonid viisid aga pronksmedalile.

Naiste arvestuses kulla võitnud 25-aastane Charlotte Worthington sai pärast muljetavaldavat 360-kraadist tagurpidisaltot punktiskooriks 97.50, tulles viimaselt kohalt esimeseks ning tõugates troonilt suursoosik Hanna Robertsi (USA). 360 backflip on legendaarse sõitja Dave Mirra leiutatud trikk, mida varem ajaloos pole naised võistlustel suutnud sooritada.

Worthingtonile järgnesid Eesti publikulegi tuttavad Roberts skooriga 96,10 ja Nikita Ducarroz Šveitsist 89,20 punktiga. 19-aastane Hannah Roberts võistles viimati Simple Sessionil viis aastat tagasi. 24-aastane Nikita Ducarroz võitis aga möödunud aastal Simple Sessioni naistevõistlusel Sister Session esikoha.

BMXi-teemade ekspert Risto Kalmre sõnul on trikiratturite tee olümpiale on olnud pikk ja konarlik. «Alguses olid üsna mitmed nende alade profid sellele tugevalt vastu, et massikultuur olümpiamängude näol need loomingulised ja vabadust ülistavad alad nii-öelda ära omastab,» selgitas Kalmre.

«Minu ja enamiku BMX kogukonna arvates on aga lõpptulemus positiivne. Olümpiale jõudmine tähendab rohkem nähtavust, huvi ja raha selle spordiala ümber ja sees. Ja nagu näha saime, pakkusid tugevalt treenitud sportlased võimsat šõud,» rääkis Kalmre.

Simple Session on rahvusvaheliselt tuntud ja Eesti suurim elamuspordisündmus, mis toimub sel aastal 20.–21. augustil juba kahekümne esimest korda. Rula- ja BMX tänavasõidu distsipliinide võistlustest võtab osa 32 professionaalset rulatajat ja trikiratturit üle kogu maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles