Ekspert: suur raha on Venemaa spordile mõjunud katastroofiliselt

Postimees Sport
Copy
Dagestanist pärit Abdulrashid Sadulaevit peetakse Venemaa üheks kõige populaarsemaks maadlejaks. «Vene tanki» hüüdnime kandval sportlasel on Instagramis üle 1,1 miljoni jälgija.
Dagestanist pärit Abdulrashid Sadulaevit peetakse Venemaa üheks kõige populaarsemaks maadlejaks. «Vene tanki» hüüdnime kandval sportlasel on Instagramis üle 1,1 miljoni jälgija. Foto: Natalia Fedosenko/TASS/Scanpix

Venemaa maadlejad võitsid viis aastat tagasi toimunud Rio de Janeiro olümpial üheksa medalit, millest neli olid kuldsed. Venemaa spordikommentaator Vladimir Ivanitski leiab, et Venemaa on küll spordiriik ja võitudele orienteeritud, kuid sellega kaasnev suur raha muudab sportlasi.

Ivanitski hinnangul on raha võim rahvusvahelises spordimaailmas ja ka olümpialiikumises läinud liiga suureks. «Suur raha on Venemaa spordile mõjunud katastroofiliselt. Seda on näha jalgpallis. Meie jalgpallurid pole enam sportlased, vaid ärimehed,» põrutas ta Soome rahvusringhäälingule (YLE) antud intervjuus.

Tokyo olümpiamängudel maadlusülekandeid kommenteeriv Ivanitski tahab, et au ja kuulsusega kaasnevad rahasummad langevad tagasi mõistlikule tasemele. «Tasakaal peab olema paigas. Edusamme tuleb tunnustada, aga sportlaste rahasse uputamine on vilets.»

58-aastane Vladimir Ivanitski on 1964. aasta Tokyo olümpiamängudel kuni 97 kg kaalunud meeste vabamaadluse kuldmedalisti Alexander Ivanitski poeg. Ta leiab, et Venemaal on maadlus populaarne, kuid on omad põhjused, miks on see eriti levinud just väiksemates ja eraldatud piirkondades.

«Miks on maadlus Kaukaasias nii populaarne? Sest, et seal on tulus tulla meistriks. Kui tuled olümpiavõitjaks, siis maksab riik sulle neli miljonit rubla (ligi 46 000 eurot). Aga see on vaid väike osa, kohalikud võimud maksavad raha juurdegi,» teadis Ivanitski rääkida. «Vahel võtavad need summad inimese üle võimust ja nad hakkavad rahaga igasuguseid asju lahendama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles