PM TOKYOS ⟩ Tilga jätkab vigastuse ja nulli kiuste olümpiadebüüti: tahaks ikka lõpuni teha

Jarmo Jagomägi, Tokyo
Copy
Vigastus ei lubanud Karel Tilgal teivast hüpata.
Vigastus ei lubanud Karel Tilgal teivast hüpata. Foto: Tairo Lutter

Olümpiadebüüdil juba avaala eel reit vigastanud kümnevõistleja Karel Tilga tahab igal juhul Tokyos tulemuse kirja saada. 

Ootamatu trauma tõttu väga ettevaatlikult tegutsev Tilga jooksis teivashüppes vaid ühe katse läbi ja jättis võistluse pooleli. Naelikud aga nurka ei lenda, sest 23-aastane atleet kavatseb odaviskeks ja 1500 meetri jooksus tagasi rajale tulla, et tulemus kirja saada.

«Proovisin ühe korra peale joosta. Kui lõtv samm ära kaob ja üritan kiirendada, et rünnata teibakasti, siis kohe hakkas tagant kiskuma. Targem otsus oli seekord mitte proovida,» sõnas Tilga.

«Ikka lähen edasi proovima. Sellepärast ka ühe läbijooksu tegin, et saaksin minna oda viskama ja 1500 ära joosta. Tahaks ikka lõpuni teha. Põhimõtte pärast ei taha pooleli jätta,» lisas ta. 

Sportlane tunnistas, et kahe päeva vahel reielihase olukord oluliselt ei muutunud. «Hea uudis oli, et hullemaks ei läinud, halb aga see, et paremaks ka ei läinud. Täpselt sama seis,» rääkis Tilga.

Enne teivashüpet läbis ta 110 meetri tõkkejooksu 16,10ga ja heitis ketast 41.31. Mõlemad tulemused jäid oma parimatest sooritustest kaugele. 

«Tõkkeid põhimõtteliselt sörkisin, panin põlvetõstega. Seda tempot kannatas joosta,» selgitas Tilga, kes kettaheite kehva tulemust vigastuse süüks ei aja.

«Ketast ei seganud üldse. Seal segasid muud asjad. Või tegelikult ei seganud midagi, lihtsalt ei saanud ringis täna üldse hakkama. Olin väga pinges. Ei näinud väga kettaheite moodi välja see asi. Väga kole oli!»

Karel Tilga tahab probleemide kiuste olümpial finišisse jõuda. 
Karel Tilga tahab probleemide kiuste olümpial finišisse jõuda. Foto: Tairo Lutter

Ootamatu häda lõi välja avapäeva eelsel soojendusel. Juba 100 meetri jooksust hakkasid asjad viltu vedama ja täiega polegi saanud Tilga ainsatki ala läbida. Vigastuse taga peitub mitmeid nüansse, üks peamisi USA üliõpilasmeistrivõistluste tõttu pikaks veniv hooaeg. 

«Põhjuseid võis olla palju. Enda arust tegime [olümpia eel] kõik õigesti. Ajavahega harjumiseks tulime varem kohale ja vedeliku tarbimisega oli ka kõik korras. Aga millegi pärast ei pidanud vastu,» arutles Tilga.

Võib-olla on keha lihtsalt väsinud? «Vist küll... Hooaja algusest saab nüüd kaheksa kuud täis paari päeva pärast. Sisehooaja esimene võistlus oli umbes 7. jaanuaril. Pärast seda pole puhkust väga olnud,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles