PM TOKYOS ⟩ Rohked pisiprobleemid rikkusid Uibo olümpia: alla ei anna, see pole mu esimene rodeo

Jarmo Jagomägi, Tokyo
Copy
Maicel Uibo pärast Tokyo olümpia kümnevõistlust.
Maicel Uibo pärast Tokyo olümpia kümnevõistlust. Foto: Tairo Lutter

Kaks aastat tagasi Doha MMil hõbemedali võitnud Maicel Uibo jäi Tokyo olümpial toonasele tippmargile 8604 alla mitmesaja punktiga ja pidi leppima 15. kohaga. Nigela tulemuse taga peitusid paljud ebasoodsad detailid. 

Kahe päeva jooksul jäi Uibo kõige säravamaks hetkeks teivashüpe, kus ta ületas isiklikku rekordi tähistava 5.50. Muudes alades andis ta rohkem või vähem punkte ära. Teisel päeval läks kõige õnnetumalt odavise, kus õnnestus küünarnuki mure tõttu teha vaid üks katse. Kirja läks tagasihoidlik 50.64. 

Maicel Uibo 8037 punkti, 15. koht (11,32; 7.37, 13.95, 2.02; 50,82; 14,83; 46.38; 5.50 (isiklik rekord); 50.64; 4.48,30)

«Götzises viimase, rekordiviske ajal käis küünarnukist plõks läbi. See on kõvasti paremaks läinud, aga päris 100 protsenti terve pole,» tunnistas Uibo, kes pärast mai lõpus toimunud kuulsat kümnevõistlust ei saanudki enne olümpiat trennis oda visata. 

Kuid see mure, kõige selgemalt nähtav, oli vaid üks paljudest. «Praeguseks on pigem pisemad hädad. Aga viimase poole aasta jooksul juhtus palju,» sõnas 28-aastane dekatleet. 

Kõik algas veebruari esimestel päevadel, mil Uibo pidi osalema Tallinnas peetaval rahvusvahelisel seitsmevõistlusel. Veidi enne starti vigastas sportlane aga reie tagaosa, mis jättis ta lisaks kodusele mõõduvõtule eemale ka Toruni sise-EMilt. 

«Sellest paranemisega läks päris kaua aega,» märkis Uibo, kes polegi viimaste kuude jooksul muredest päris priiks saanud. Selle tõttu kannatas ka olümpiaettevalmistus.

«Peaaegu kõike sain teha, aga mitte päris 100 protsenti. Trennis võttis mõnikord jube kaua aega, et saada mingid lihtsamad asjadki tehtud. Vahepeal andsid jooksudel tunda kannad, Achilleused, pöiad, reie tagaosad, särgid-värgid...» lisas Uibo. «Olen küll 28, aga kümme aastat kümnevõistlust teinud. Natuke hakkab tunda andma.»

Küünarnukimure tõttu piirdus Maicel Uibo odaviskes vaid ühe katsega. 
Küünarnukimure tõttu piirdus Maicel Uibo odaviskes vaid ühe katsega. Foto: Tairo Lutter

Vaatamata mõnele lüngale lootis ta Tokyost enamat. «Kui koormused alla lasta, siis tekib värskem tunne. Oli päris okei. Löödult siia ei tulnud. Valmistusin nii hästi kui vähegi võimalik. Paljudes asjades oli tunne enam-vähem.»

Olukorda ei teinud lihtsamaks ka tõik, et Tokyos ei lubatud staadionile publikut. «Plaks ajab mul adrenaliini üles. Naturaalselt laksu jalas pole. Pean adrenaliini pumpama saama, et midagi torust tuleks. Püssirohtu mul üle pole, nagu mõnel muul Kalevipojal. Aga kõigil olid võrdsed tingimused,» rääkis Uibo. 

Masti hoiab rõõmsameelne sportlane aga endiselt üleval. «Alla ei anna. Ei lähe koju ega viska naelikuid varna. Alustuseks tuleb kõik korralikult terveks saada. See pole mu esimene rodeo,» tõdes Uibo, kes treeningplaanides suuri muutusi ei plaani. 

Vaata, mida rääkis Uibo pärast võistlust Kanal 2-le:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles