Pariis proovib majanduslikult Tokyo olümpiamängudele silmad ette teha (1)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Tokyo olümpiamängude tuli.
Tokyo olümpiamängude tuli. Foto: TOBY MELVILLE/Scanpix

Olümpiamängude korraldamine on viimastel aastatel olnud väga kulukas ja enamasti ei suudetagi kasumisse jääda. 2024. aastal toimuvad mängud Pariisis, mis püüab aga kahjumisse jäämist vältida.

Äsja lõppenud Tokyo olümpiamängud läksid praeguste andmete põhjal maksma 13,1 miljardit eurot. See on täpselt võrreldav Eesti riigieelarvega. Kui Jaapan 2013. aastal olümpiamängude korraldamisõiguse võitis, siis märgiti, et selle maksumuseks läheb 6,2 miljardit eurot. Seega läks kõik vähemalt kaks korda kallimaks.

Nüüd teatasid Pariisi olümpiamängude korraldajad, et nemad proovivad hakkama saada 7,1 miljardi euroga, millest suur osa tuleb erasektorist. Seega ei kulutata liiga palju maksumaksja raha. Veel viis aastat tagasi oli see summa 6,5 miljardit, kuid see ei sisaldanud erinevate tseremooniate kulusid.

Reaalselt korraldamiseks kulub 3,9 miljardit eurot ning sellest 1,2 miljardit annab Rahvusvaheline Olümpiakomitee. 3,2 miljardit kulub olümpiarajatiste ehituse või renoveerimise peale.

«Me proovime teistsugust lähenemist. Kindlasti säilitame parema osa varasemast, kuid toome sisse ka uuendusi,» teatas korralduskomitee. Näiteks lähenetakse olulisemalt rohelisemalt mängudele.

Tegelikult on 95% olümpiarajatistest Pariisis või selle ümbruses juba ka olemas. Ehitada tuleb nullist ainult olümpiaküla, kus sportlasi, ajakirjanikke ja külalisi majutada. Pärast mänge müüakse need kohalikele elanikele maha.

Vaieldamatult kõige kallimad suveolümpiamängud toimusid 2008. aastal Pekingis. Nende maksumuseks märgiti lõpuks lausa 37,4 miljardit euro. Rekordit hoiab aga enda käes 2014. aasta Sotši talimängud, mille korraldamiseks kulus väidetavalt 43,4 miljardit eurot.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles