Olümpiavõitja on talle ajaloolise kuldmedali toonud reegli muutmise poolt (1)

Postimees Sport
Copy
Mutaz Essa Barshim (vasakul) ja Gianmarco Tamberi.
Mutaz Essa Barshim (vasakul) ja Gianmarco Tamberi. Foto: Ju Huanzong via www.imago-images.de/Scanpix

Tokyo olümpiamängudel läks kõrgushüppes jagamisele kaks kuldmedalit, need kuulusid võrdse tulemuse teinud Mutaz Essa Barshimile (Katar) ja Gianmarco Tamberile (Itaalia). Poolteist kuud pärast ajaloolist võistlust teatas Tamberi, et on talle kuldmedali toonud reegli kaotamise poolt.

Barshim ja Tamberi hüppasid eksimatult kuni kõrguseni 2.39, mida ei õnnestunugi kummalgi alistada. Kohtunik võttis sportlased jutule ning küsis, kas tuleks teha ümberhüppamine. Barshim uuris, et kas kahte kulda poleks võimalik välja anda ja tuli välja, et oli küll.

Nüüd avaldas Tamberi, et on tegelikult sellise reegli muutmise poolt. «Sama probleemiga on võideldud täpselt nii kaua, kui uus reegel on kehtinud. Tegelikult võiks olla reeglid selged, et kas tuleb ümberhüppamine või esikohta jagatakse. Ei saa olla reeglit, mis võimaldaks sportlastel ise otsustada, mis juhtub,» ütles itaallane Teemantliiga finaalvõistluse pressikonverentsil Zürichis.

Küll aga ei arvanud Tamberi, et olümpiamängude medaleid tuleks kuidagi ümber jagama hakata. «Tokyo võistlus on selja taga ja medalid on jagatud. Tegime seda, mis oli kehtivate reeglitega võimalik. Loodetavasti järgmisel aastal seda reeglit enam ei eksisteeri,» lisas ta.

Tamberi ja Barshimi kuldmedali jagamine oli ajalooline sündmus, sest viimati läks esikoht olümpial jagamisele 109 aastat tagasi. 1912. aasta Stockholmi olümpial jagasid kümnevõistluse olümpiavõitu rootslane Hugo K. Weislander ja ameeriklane Jim Thorpe. Kuldmedal läks jagamisele ka viievõistluses, sedapuhku norralase Ferdinand Reinhardt Bie ja Thorpe’i vahel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles