Miks ei osale Pekingi olümpia testvõistlustel Eesti sportlasi?

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Pekingi olümpiamängud.
Pekingi olümpiamängud. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Teisipäeval algas Pekingis kuni aasta lõpuni kestev olümpiamängude testvõistluste periood, kuid ühtegi eestlast kohapeale oludega tutvuma minemas ei ole.

Tavaliselt toimuvad testvõistlused aasta enne olümpiamänge, kuid eelmisel talvel tühistati need koroonaviirusest tingitud reisipiirangute tõttu. Nii jäid toimumata kõik suusaalade võistlused nende hulgas suusahüpete MK-etapp, kahevõistluse MK-etapp ja murdmaasuusatamise MK-etapp. Meile ehk kõige olulisema võistlusena tühistati freestyle-suusatamise MM. Eelnimetatud jõuproovid olnuks tippvõistlused, kuhu oleks kohale läinud ka Eesti sportlasi.

Ent praegu toimuvad testvõistlused pole oma tasemelt tippvõistlused. Eelkõige on nende toimumine oluline korraldajatele. «Olümpiamängude testvõistlused peetakse laias laastus kohalikke jõududega. Need on rohkem ajavõtusüsteemide katsetamiseks ning kohtunikele ja vabatahtlikele,» lausus EOK spordidirektor Martti Raju.

Praeguse testiperioodi jooksul peetakse siiski ka kümme rahvusvahelist võistlust, mille jaoks reisib Pekingisse kohale 2000 välismaallaast, kelle hulka kuuluvad sportlased, abistav personal ja kohtunikud. Aladest, kus võime olümpial näha ka eestlasi, toimub testimine kiiruisutamises, kahevõistluses ja laskesuusatamises.

Kuid vähemalt laskesuusatamise puhul reaalset võistlust maha ei peetagi. Pigem pakutakse võimalust määrdemeestel eelluuret teha. Seda võimalust ei ole Eesti Raju teada kasutamas. «Lund seal niikuinii pole, seal on kunstlumi. Ma ei usu, et Hillar Zahkna (laskesuusaliidu peasekretär – toim) kellegi sinna poole teele saadab,» lausus Raju.

Pekingi olümpiamängud peetakse 4. – 20. veebruaril. Hiljuti kinnitasid korraldajad, et kõik olümpiale tulevad inimesed peavad olema vaktsineeritud. Vastasel korral tuleb neil veeta 21 päeva karantiinis. Kui näiteks Eesti olümpiadelegatsiooni liige peaks olema vaktsineerimata, siis need kolm nädalat karantiiniaega tuleb tal üle elada oma kulude ja kirjadega.

«Olümpiakoondisesse need inimesed ilmselgelt ei jõua. Sportlase puhul on välistatud, et ta kuskil 21 päeva kinni istub. Meil pole selliseid sportlasi. Vaid üksikud on vaktsineerimata, kuid need pole sportlased. Ma ei tea, kellele korraldajad selle reegli välja mõtlesid, ilmselt on see riigipoolne nõue,» ütles Raju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles