ROKil kukkus boikotiga kivi südamelt, Hiina ähvardab USAd karmide vastumeetmetega (4)

Karl Mihkel Eller
Copy
Pekingi taliolümpia testvõistlus Zhangjiakous.
Pekingi taliolümpia testvõistlus Zhangjiakous. Foto: Hu Huhu/Xinhua via ZUMA Press/Scanpix

Ameerika Ühendriigid kinnitasid esmaspäeval, et kuulutavad Pekingi taliolümpiale diplomaatilise boikoti. Hiina teatas, et USA plaanid olümpiamänge läbi kukutada ei lähe läbi. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) andis oma avalduses mõista, et neil kukkus kivi südamelt, sest kuigi poliitika on tunginud sporti, siis ei pea sportlased seepärast kannatama.

Hiina võimud ähvardasid USAd karmide vastumeetmetega, vahendas Reuters Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijiani sõnu. Ta lisas, et USA vandenõu mängude läbikukutamiseks ei lähe läbi ning see viib usalduse kaotuseni.

ROKi hinnangul on valitsusliikmete olümpial viibimine pelgalt poliitiline otsus, mida nemad apoliitilise organisatsioonina austavad. «Samas andis see avaldus mõista, et olümpiamängud ja sportlaste osalemine neil on poliitikast üle ja me tervitame seda,» kommenteeris ROK USA boikotti.

Esmaspäeval kuulutas USA presidendi Joe Bideni administratsioon Pekingi olümpiale diplomaatilise boikoti ning ei saada Pekingi tali- ega paraolümpiale ühtegi diplomaati. Boikoti põhjuseks on uiguuride vastu toimuv genotsiid ning teised inimõigustevastased kuriteod. USA-le sarnast aktsiooni plaanivad nüüd ka mitmed teised riigid.

Pekingi taliolümpia toimub 4.–20. veebruarini ning Hiina pealinnast saab esimene linn, mis on võõrustanud nii suve- kui taliolümpiat.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles